UNESCO’ya üye 21 ülkeden uzmanlardan oluşan Dünya Mirası Komitesi’nin St. Petersburg’da yapılan toplantısında Çatalhöyük’ün, Dünya Mirası Sözleşmesi’nin temel şartlarını karşıladığı, otantikliğini koruduğu ve ‘evrensel seçkin değer’e sahip olduğu belirtildi.
Çatalhöyük’le birlikte Türkiye’den bu listeye giren tarihi alanların sayısı da 11’e yükseldi.
Toplantıda Türk heyeti, alkışlarla alınan kararı takiben diğer ülke temsilcilerinin tebriklerini kabul etti.
Karara esas olan raporda, tarihi M.Ö. 7400 yıllarına uzanan Konya sınırları içindeki Çatalhöyük’ün ‘insanlığın bir aşamasının eşsiz bir tanıklığını teşkil ettiği, döneme has bir yerleşim tarzı ile toplum anlayışı ve eşitlik ideallerine dayanan bir kentsel plana sahip olduğu’ da vurgulandı.
Çatalhöyük’ün deprem ve artan turizm riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilen kararda, bu miras alanının yönetim planının en kısa sürede tamamlanması istendi. Ayrıca alanın sürdürülebilir mali kaynağa sahip olmasının gereğine işaret edildi.
UNESCO uzmanları, Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin listeye girmesinin, Dünya Mirası Listesindeki önemli bir eksikliğin tamamlandığı ve Listenin insanlığın bütün dönemlerini kapsaması bakımından önemli bir gelişme teşkil ettiğini ifade ediyorlar. Dünya Mirası Komitesinin St. Petersburg’da yapılan toplantısında Türkiye’yi Dışişleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile UNESCO Türkiye Milli Komisyonu uzmanlarından oluşan bir heyet temsil etti.
Dünya Mirası Listesine zemin oluşturan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesinin bu yıl 40. yıl dönümü kutlanıyor. Halen arkeolojik kazıların sürdüğü Çatalhöyük, Konya sınırları içinde bulunuyor.
Ntvmsnbc