Üretimin doğrudan besin eriyiklerinde gerçekleştirilmesi su kültürü(hidrolojik) sulamanın besin eriyikleri ile yapılması koşuluyla perlit, kum, kaya yünü, çakıl, talaş gibi ortamlarda gerçekleştirilmesi katı ortam kültürü olarak adlandırılır. Topraksız kültürün amacı; bitkilerin gelişmesini besin solüsyonu yardımıyla sağlamak, bitkilerin besin madde ve su gereksinimlerini stres meydana getirmeden karşılamak ve bunu abartılı olmayan harcamalarla gerçekleştirmektir.
Ortam Türleri: Kokpit (Cocopeat) Hindistan Cevizi Kabuğu Lifi
Hindistan cevizi liflerinden elde edilen bir katı ortam elemanıdır. Sıkıştırılmış olarak ithal edilir, satılır.
– Su ile ıslatıldığında hacminin 3-4 katı kadar genişleyerek kullanıma uygun hale gelir.
– Katyon Kapasitesi yüksektir.
– PH: 5.5-6 civarındadır.
– Su Tutma Kapasitesi: Ağırlığının 9 katıdır.
Ortam Türleri: Perlit
Perlit volkanik kökenli alüminyum silikat ve asidik karakterli volkanik bir camdır. Fiziksel olarak durağan ve biyolojik olarak da sterildir. Perlit ısıyla genleşme özelliği olan genleştirildiğinde çok hafif ve gözenekli hale geçen bir kayaçtır. Bütün ortamlar içerisinde su tutma gücü en yüksek olanlardır, %229-360’lara varan bir su tutma gücüne sahiptir. Perlitte en önemli özellik hidrasyona uğramış camsı silika yapısındaki %2,5 arasındaki bileşik halinde içerdiği sudur ve bu perlitin kararlılığını sağlamaktadır. Hacim ağırlığı 0.389g/cm3, parazitesin %66,4, EC ‘si 0dır. Perlit taneleri beyaz, hafif, steri, nötr yapılı ve kimyasal olarak oldukça saftır.
Avantajları:
Bitki yetiştirme açısından, drenaj ve havalandırılmasının iyi olması, su ve besin elementlerinin bitki kökleri tarafından rahatlıkla alınmasında izin vermesi, steril, hafif ve kimyasal-biyolojik ayrışma göstermemesi, nötr yapıda olması, ısı iletkenliği çok düşük olduğu için sıcaklık değimlerini bitkiye hissettirmemesi gibi üstün özellikleri nedeniyle çok avantajlıdır.
zariftarim.com.tr