Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak yapılan “kete”nin açlık hissini bastırdığı belirtilirken bu nedenle özellikle oruç tutan vatandaşlar tarafından sahurda tercih ediliyor.
Özellikle ramazanda çok fazla tüketilen ve tok tuttuğuna inanılan ”kete”, sahur sofralarını süslüyor. Ustaların ramazan ayında fazla mesai yaparak ürettikleri kete, talep üzerine birçok kente de gönderiliyor.
Ağrı’da 22 yıldır kete üreten Ahmet Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında keteye yoğun ilgi olduğunu belirtti.
Ramazanda diğer aylara göre daha fazla üretim yaptığını ifade eden Doğan, “Ramazandan önce 2-3 araba yapıyorduk ama bu ayda yaklaşık 11-12 araba çıkartıyoruz. Şu anda sabah, öğle ve sahura yakın olmak üzere 3 sefer kete çıkartıyoruz. Yoğun bir şekilde keteye rağbet var” dedi.
Ketenin ramazanda her evin olmazsa olmazı olduğunu dile getiren Doğan, şunları kaydetti:
“Eskiden evlerde yapılan tatları veremiyoruz ama elimizden geldiği kadar lezzetli ve kıvamlı yapmaya çalışıyoruz. Halkımız da bunun bilincinde sağolsunlar yoğun bir talep var yetiştiremiyoruz. Yorucu bir iş çünkü 5-6 elden geçiyor. Yapımında un, yağ, tuz, şeker ve maya kullanıyoruz. Tok tutmasının nedeni ise içindeki kavrulmuş un. Hem tok tutuyor hem de tuz oranının düşük olmasından dolayı talep fazla. Yani bir insan bir tanesinin ancak yarısını yiyebilir. Kete ramazanda Ağrı’da herkesin evine giriyor.”
İşletme sahibi Yusuf Tahtalı ise ketenin eskiden gelen bir gelenek olduğunu ve ramazan ayında keteye çok fazla talep olduğunu söyledi.
Ketenin susatmadığını ve tok tuttuğunu belirten Tahtalı, “Sahurlarda vazgeçilmez bir lezzet. Ağrı’da hemen hemen her sofrada kete vardır. Normal aylara göre 5-6 kat daha fazla kete üretiyoruz” diye konuştu.
“Talep çok fazla yetiştiremiyoruz”
Başka illerden de sipariş aldıklarını anlatan Tahtalı, ustanın sabah gelip sahur saatlerine kadar çalıştığını ve siparişleri yetiştiremediklerini kaydetti.
Vatandaşlardan Aykut Çalpan da ketenin sahur sofralarının vazgeçilmez lezzeti olduğunu anlatarak, “Ramazan ayında insanların aşırı kete yemelerinin sebebi, içindeki un helvası ve az tuzlu olması. Bu da bizi gün içinde susatmıyor ve tok tutuyor” ifadelerini kullandı.
“Sahurun Doğu kültüründe yeri bambaşka”
Ketenin atalarından gelen bir lezzet olduğunu anlatan Çalpan, şöyle konuştu:
“Eskiden büyük annelerimiz tandırlarda yaparlardı ama artık tandır kültürünün yok olmasından dolayı böyle fırınlarda tercih etmekteyiz. Bu fırın da özellikle keteyi çok iyi yaptığı için buradan alıyoruz. Fiyatı da çok iyi. Benim ailem il dışında Kocaeli’de haftada iki sefer olmak üzere onlara da göndermekteyim. Sahurun doğu kültüründe yeri bambaşka olduğu için buradan gönderiyoruz. Ekmek gibi hemen de bayatlamıyor.”