Sivrisinekler hamileleri daha çok ısırıyor

Çevre
Sıcak ve nemli gecelerde uyku uyutmayan sivrisinekler ısıracağı kişiyi ısı ve koku yoluyla buluyor. Karanlık ortamda aşırı terleyen, vücut ısısı yüksek ve terleri kokan kişiler sivrisineklerin hedefi ...
EMOJİLE

Sıcak ve nemli gecelerde uyku uyutmayan sivrisinekler ısıracağı kişiyi ısı ve koku yoluyla buluyor. Karanlık ortamda aşırı terleyen, vücut ısısı yüksek ve terleri kokan kişiler sivrisineklerin hedefi oluyor.

“Hamilelik döneminde vücuttaki metabolizma hızı artıyor. Bu nedenle sivrisinekler tarafından hamileler daha çok ısırılıyor” diyen Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Doktor Figen Akın, Kadın ve Kadın’ın haberine göre 20 Ağustos Dünya Sivrisinek Günü dolayısıyla sivrisineklerin neden olduğu hastalıklara, kimlerin özellikle korunması gerektiğine ve korunma yöntemlerine dikkat çekti.

Sivrisinek sokmalarının bulaştırdığı hastalıklar

Yaz aylarında sıcak ve nemli ortamlarda sayıları artan sivrisinekler geceleri ortaya çıkarak herkesin kabusu olabiliyor. Doktor Figen Akın, sivrisinek sokmalarının sıtma, sarıhumma, Nil humması, lenfatik filariasis, grip ve tifüs gibi hastalıkları insandan insana taşıyabildiğini belirtti. Akın, “Ülkemizde sivrisineklerin bulaştırdığı en önemli hastalık sıtmadır. HIV ve sarılık sivrisinek ısırması ile bulaşmaz” diye konuştu.

Sivrisineklere karşı doğal çözümler

Sivrisinek ısırığına maruz kalan kişilerin ısırılan bölgeye buz ya da kolonya uygulayarak kaşıntının önüne geçebileceğini söyleyen Akın, “Sivrisineklerden korunmanın en iyi yolu yaz aylarında vücudun açıkta kalan yerlerine kimyasal sivrisinek kovucu spreyler uygulanmasıdır. Ancak bu kimyasallar bazı kişilerde alerjiye yol açabilir. Özellikle çocuklarda kimyasal koruyucular yerine doğal kovucu yöntemler tercih edilmelidir. Karanfil, okaliptüs, nane, lavanta, biberiye gibi bitkilerin yağlarını bir bardak suyun içine 1-2 damla koyarak sivrisinekleri kovabilirsiniz. Fesleğen bitkisi de kokusu sayesinde sivrisinekleri uzaklaştırır” şeklinde konuştu. Akın, yeşillik alanlarda ise akşamları yatarken uzun kollu giysiler giyilmesinin ya da cibinlik kullanılmasının da sivrisineklerden korunma yöntemi olarak kullanılabileceğini dile getirdi.

Sivrisineklerden özellikle korunması gereken kişiler

Artan metabolizma hızı nedeni ile sivrisineklerin hamileleri daha çok ısırdığını belirten Dr. Figen Akın, hamilelerin yanı sıra kanlarındaki kolesterol düzeyi yüksek olan kişilerin de sivrisinekler tarafından daha çok ısırdıklarının bilimsel olarak tespit edildiği söyledi. Akın, özellikle alerjik yapılı kişilerin, hamilelerin, bebeklerin ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin sivrisineklerden korunması gerektiğini kaydetti.