Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından uygulanacak güneş enerjisi projesinden elde edilecek elektrikle tarım arazileri sulanacak.
Türkiye’de son yıllarda elektrik ihtiyacını güneş enerjisi yoluyla karşılamaya çalışan kurumlara DSİ’de eklenecek.
DSİ Genel Müdürlüğü 20. Bölge Müdürlüğü, sorumluluk alanı içerisinde Adıyaman’ın Doyran Köyü sınırlarındaki 39 bin metrekarelik alanda 2 megavat kurulu gücünde güneş enerjisi santrali kuracak. Tesis, birbirinden bağımsız her biri 1 megavat kurulu gücünde 2 ayrı güneş enerjisi santralinden oluşacak.
Tesiste üretilen enerjiyle Adıyaman’ın Samsat ilçesinde yer alan Atatürk Baraj Gölü sağ sahilinde Samsat Pompaj Sulaması’nın 1. kısımının elektrik giderlerinin karşılanması planlanıyor. Söz konusu alan yaklaşık 2 bin 800 hektara karşılık geliyor.
Tesiste yıllık 3,5 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretilmesi öngörülüyor. Projeden üretilecek elektrik, trafolar ile orta gerilim seviyesine yükseltilecek ve dağıtım şirketine ait en yakın hatlara saplanma yöntemi ile bağlanarak sisteme aktarılacak. Sisteme alınan elektrik Atatürk Baraj Gölü’nden pompaj sulaması olan Samsat Sulaması’nın pompa giderlerinde kullanılacak.
5,7 milyon liralık yatırım
Güneş enerji santralinin hayata geçirilmesi için yaklaşık 5,7 milyon liralık yatırım yapılacak.
Projenin yatırım süresi 12 ay olarak planlanıyor. Yatırımın geri dönüş süresinin 8 yıl olması bekleniyor.
Santralin inşaat aşamasında 7, işletme aşamasında ise 5 kişinin çalıştırılması öngörülüyor.
Samsat Pompaj Sulaması Projesi’yle Atatürk Baraj Gölü’nün sağ sahilinde Samsat ilçesi civarındaki arazilerin sulanması amaçlanıyor. Projeyle toplam 8 bin 337 hektarlık alanın sulanması öngörülüyor. Samsat Pompaj Sulaması’nın 1. kısım inşaatı 2008’de tamamlandı. Sulama projesinden mevcut durumda 350 civarında çiftçi yararlanıyor.
Güneş enerjisi sistemleri çevreye zararlı gazlar vermeyen, tükenmeyen bir enerji türü olarak diğer kaynaklardan ayrılıyor. Çevreye zarar vermemesi, tükenmeyen ve ucuz bir enerji kaynağı olması nedeniyle güneş panellerinin yaygınlığı her geçen gün artıyor. Güneş pil y