İstanbul Kuyumcular Odası’nın (İKO), İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından onaylanan destek programı çerçevesinde kurulan Türkiye’nin ilk mücevher laboratuvarı yarın açılacak.
AA muhabirine konuya ilişkin bilgi veren İKO Başdanışmanı Gökhan Aksu, İSTKA tarafından kabul edilen “Kuyumculukta Küresel Liderlik için Bilgi ve Teknoloji Odaklı Mücevher ve Değerli Taş Merkezi” projesi kapsamında Türkiye’nin ilk yerli “Mücevher ve Değerli Taş Merkezi”nin yarından itibaren sektörün hizmetine sunulacağını söyledi.
Aksu, geçen yıl değerli taşların ithalinden ÖTV’nin kaldırılmasıyla Türkiye’nin dünya mücevher piyasasında pazar payını artırması için yoğun bir çalışma başlattığını hatırlatarak, bu hedef doğrultusunda İKO yönetiminin önce Güney Afrika Cumhuriyeti ile elmas kesimi ve cilalanması konusunda iş birliğine gittiğini, sonrasında Panama’da bulunan Dünya Mücevher Merkezi ile protokol imzaladığını anımsattı.
Yurt dışında geliştirilen ilişkiler ve iş birlikleri ile İKO’nun teknoloji ve bilgi konusunda uluslararası tecrübesini artırarak Türkiye piyasasına katkı sağlamak amacıyla birçok proje başlattığını anlatan Aksu, Mücevher ve Değerli Taş Merkezi’nin bunlardan en önemlisi olduğunu vurguladı.
Aksu, İKO Başkanı Norayr İşler ve Başkanvekili Sarp Tarhanacı’nın yanı sıra yönetim, denetim ve üst danışma kurulu üyelerinin söz konusu projeye sonuna kadar destek olduğunu kaydederek, inovatif projeler geliştirmeye devam edeceklerinin altını çizdi.
“Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak”
Gökhan Aksu, İstanbul Kuyumcular Odası’nın “yenilikçi ve yaratıcı ekonomi” başlığı altında hayata geçirdiği “Kuyumculukta Küresel Liderlik için Bilgi ve Teknoloji Odaklı Mücevher ve Değerli Taş Merkezi”nde Marmara Üniversitesi Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu ile Gemoloji Derneği’nin de iştirakçi olarak yer alacağı bilgisini verdi.
Laboratuvarın faaliyetlerinde ilk bir yıl İSTKA’dan aldıkları destekle hareket edeceklerini anlatan Aksu, şunları ifade etti:
“Bu alanda Türkiye’nin ilk mücevher laboratuvarını bizlerin kurması çok önemli bir gelişmedir. Türkiye’de, yabancı bir yatırımcının kurduğu bir merkez var, ama sadece sertifika veriyor. Bizim kurduğumuz ondan çok daha kapsamlı bir çalışma yürütecek. Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak bu merkezde sektör temsilcilerine değerli taşlar konusunda eğitim, tasarım tescili ve markalaşma desteği verilecek. Değerli taş sertifikası da verilecek bu merkezde nitelikli işgücünün ve sektörün uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması, kaliteli ve güvenilir hizmet verilmesi amaçlanıyor. Bu konular esas alınmıştır.”