Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürü Nurettin Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyokaçakçığın, başka coğrafyalarda bulunmayan türleri (endemik) veya bu türlere ait genetik kaynakları elde etmeyi hedeflediğini söyledi.
Endemik bitkiler, kültür bitkilerinin yabani akrabaları, tıbbi ve aromatik bitkiler, yerli hayvan ırkları, zehirli yılanlar ve böcekler gibi genetik kaynak değeri yüksek pek çok türe ev sahipliği yapan Türkiye’nin biyokaçakçılar için cazip hale geldiğini ifade eden Taş, şöyle konuştu:
“Son beş yılda başta orkide (salep) türleri olmak üzere yumrulu ve soğanlı bitki türleri, yabani buğday, kelebekler ve diğer böcek türleri, engerek türleri ve semender türleri kaçakçılığı tespit edildi. 53 olayda 101 biyokaçkçı yakalandı ve hakkında işlem yapıldı. Bu kişiler hakkında Çevre Kanunu gereğince 2 milyon 615 bin lira idari yaptırım kararı alındı.
Taş, biyokaçakçılık yaptığı tespit edilenlerin Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile yargılandığını sözlerine ekledi.