Bu Müze Çok İş Yapar

Turizm&Seyahat
Yunanistan Cumhurbaşkanı Korolos Papulyas ile başbakan Kostas Karamanlis‘in evsahipliğinde yapılan törene, aralarında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov, Finlandiya Başbakanı Mati Banhane...
EMOJİLE

Yunanistan Cumhurbaşkanı Korolos Papulyas ile başbakan Kostas Karamanlis‘in evsahipliğinde yapılan törene, aralarında Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Pirvanov, Finlandiya Başbakanı Mati Banhanen, Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung, Sırbistan Başbakanı Mirko Cvetkoviç, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Bosna-Hersek Başbakanı Nikola Spriç, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Çin Halk Cumhuriyeti Komünist Partisi Merkez Komitesi Üyesi Ven Zianbao, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve UNESCO Genel Direktörü Koichiro Matsuura’nın da bulunduğu yaklaşık 200 davetli katıldı.

Devlet ve hükümet başkanlarının yanısıra 42 ülke de törende, dışişleri ve kültür bakanlarıyla temsil edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın sağlık nedenleriyle katılmadığı törende Türkiye’yi, Atina Büyükelçisi Oğuz Çelikkol temsil etti.

Yeni Akropolis Müzesi, 22 Haziran Pazartesi günü kapılarını ziyaretçilerine açacak.

MÜCEVHER KUTUSU ATİNA’DAN IŞILDIYOR
 
2 bin 500 yıllık Parthenon Tapınağı’nın 4 bin parça eseri yeni kurulan müzede sergilenmeye başlandı. Yunanistan İngiltere’ye kaçırılan parçaları da istiyor

TÜRKİYE’YE BİR MESAJ

Yunanistan’ın sembolü Akropolis dün geceden itibaren dünya basınının ve özellikle kültür çevrelerinin gözdesi haline geldi. 2 bin 500 yıl önce Atina’nın altın çağında, kentin ortasındaki Akropolis adı verilen tepede inşa edilen Parthenon Tapınağı, yüzyıllardan bu yana Yunan kültürünün sembolünü oluşturuyor. Çeşitli işgal, yağmalama ve bombardımanlara rağmen hâlâ ayakta kalan Parthenon Tapınağı’nın değerli parçaları, eski ve küçük Akropol Müzesi’nden taşınıp, yeni inşa edilen görkemli Akropolis Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Eski müzeden 400 metre ötedeki yeni müzeye 3 ayrı dev vinçle taşınan 4 bin kadar irili ufaklı heykel, dünden itibaren yerli ve yabancı Akropolis hayranlarına tanıtılıyor.

ÜÇGEN GÖRÜNÜMLÜ

Yeni Akropolis Müzesi’nin inşa edilmesine 1976 yılında karar verildiyse de, her bir hükümetin karşılaştığı çeşitli engeller ancak yıllar sonra aşılarak, temelleri 2004 Atina Olimpiyat Oyunları çerçevesinde atılmıştı. Üçgen görünümlü dev müze binasını çevreleyen saydam camlar, bir yandan müzenin güneş tarafından aydınlatılmasını sağlarken, diğer yandan tam karşısında bulunan Parthenon tapınağının görüntüsünü de müzenin camlarına yansıtıyor. Açılış törenlerine 200 kadar yabancı konuk katıldı. Devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra 42 ülke dışişleri ve kültür bakanlarıyla temsil edildi. Başbakan Erdoğan’ın sağlık nedenleriyle katılamadığı müzenin açılış töreninde Türkiye’yi Atina Büyükelçisi Oğuz Çelikkol temsil etti.

YENİ MÜZE’YE GİDEN SÜREÇ

Yeni Akropolis Müzesi‘nin kurulmasına ilişkin tartışmalar 1975-1976 yıllarına dayanıyor. 30 yıldan fazla süren tartışmalarda 3 farklı projenin uygulanmasından vazgeçildi. açılışı yapılacak Yeni Akropolis Müzesi’nin projesi, 2001 yılında İsviçreli mimar Bernard Tschumi ve Yunan mimar Mihalis Fotiadis tarafından yapıldı. Müzenin inşasına 2004 yılında başlandı.

1816’DA KAÇIRILDI

Akropolis tarihinde çok sayıda ilginç olay saklı. En çok ses getiren olaylardan biri, "Elgin" adlı bir İngiliz Lordu’nun, Atina henüz Osmanlı yönetimi altındayken, 1816 yılında, tarihi Parthenon tapınağının alınlıklarını süsleyen irili ufaklı heykelleri testere ile kestirerek kayıklarla İngiltere’ye kaçırması ve İngiliz hükümetine satmasıydı. Lord Elgin böylelikle İngiliz devletine olan vergi borcunu, Parthenon tapınağındaki değerli heykelleri İngiltere’ye kaçırmakla ödedi. Lord Elgin’in kaçırdığı irili ufaklı heykeller halihazırda, Londra’daki British Museum‘un "Antik Helen Dönemi" bölümünde sergileniyor. Yunan hükümetleri yıllardan bu yana İngiltere’ye kaçırılan Parthenon’un alınlıklarını süsleyen heykellerin Atina’ya, yani ana vatanına iadesini talep ediyor. İngiltere ise Yunanistan’ın bu talebini her defasında geri çeviriyor. İngiltere’nin gerekçesi, söz konusu heykellerin "Atina’nın hava kirliliğine dayanamayacağı, bozulacağı ve Atina’da modern bir Akopolis Müzesi olmaması." Atina’nın hava kirliliğinin temizlenmesine ve heykelleri barındıracak modern bir müze inşa edilmesine rağmen İngiltere, Lord Elgin’in kaçırdığı heykelleri Atina’ya iade etmemekte ısrar ediyor.

İNGİLİZLER GELMEDİ

Ancak Akropolis müzesinin yarattığı yankılardan sonra British Museum yetkilileri, Parthenon heykellerinin Atina’da yeni açılan Akropolis Müzesi’ne 3 ya da en fazla 4 aylığına "ödünç" verilmesini önerdi ve Yunan hükümetinin "Akropolis Müzesi’nde geçici olarak sergilenecek Parthenon heykellerinin İngiltere devletine ait olduğunu taahhüt etmesi" şartını getirdi. Yunan Kültür Bakanı Andonis Samaras, İngiltere’nin bu önerilerini ve koştuğu şartları değil kabul etmek; "son derece aşağılayıcı" olarak karşıladı ve Londra’ya, söz konusu heykelleri ana vatanlarına temelli iade etmesi gerektiği" yanıtını verdi. Yunan hükümetiyle İngiltere arasında yeniden alevlenen bu anlaşmazlıktan sonra, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile İngiltere Kraliçesi Elizabeth, müzenin açılış törenleri için aldıkları resmi davete katılamayacaklarını bildirdiler.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/