Çanakkale‘deki Parion Antik Kenti’nde tarihe ışık tutacak eserler ortaya çıkarıldı. Dünyadaki ilk kalorifer sisteminin kullanıldığı antik kentteki kazıyı yürüten Prof. Dr. Cevat Başaran, "Parion, yeni bir Efes ve Zeugma gibi ses getirecek" dedi.
Çanakkale Biga’da 2800 yıl öncesine kadar uzanan Parion Antik Kenti‘nin üç yıl süren kazılarıyla ilgili ilk bulgular açıklandı. Kazılarda altın taç, eroslu küpe gibi birçok tarihi eser bulunarak Çanakkale Müzesi’ne teslim edildi. Kazı çalışmalarının yürüten Prof. Dr. Cevat Başaran, Parion Antik Kenti’nin yeni bir Efes, Zeugma gibi ses getireceğini söyledi.
Yeni bir yüz olacak
Çanakkale Biga’daki Parion Antik Kenti kazılarının 2009 sezonunu tamamlayan Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran ve ekibi, M.Ö 8. yüzyıla kadar uzanan kentin tarihi ile ilgili önemli bulgulara ulaştı. Prof. Dr. Başaran, "Yeni bir Efes, Zeugma gibi çok önemli bir antik kenti gün yüzüne çıkaracağımızı öngörüyoruz. Parion, Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerleri arasında yeni bir yüz olacak. Turizm anlamında çok ses getirecek" diye konuştu.
İlk kalorifer sistemi
Başaran, Parion’da elde ettikleri bulgulara göre 2700 yıl önce en parlak dönemlerinde burada 80 bin kişinin yaşadığını öngördüklerini, dünyada ilk kez kullanıldığı tahmin edilen kalorifer sisteminin de kazı yaptıkları villada bulunduğunu söyledi.
Tsunami yıkmış olabilir
"Parion’un şimdilik paltosunu çıkarıyoruz, daha bunun ceketi, gömleği var" diyen Prof. Dr. Başaran, 8 kilometrelik surları olan kentte deprem ve tsunami izlerine rastladıklarını ve bu nedenle yıkılmış olabileceğini ifade ediyor.