28 Ağustos- 6 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 78. İEF‘nin onur konuğu ülkesi Etiyopya, onur konuğu ili ise Çanakkale olacak. Tema ise "İletişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon" olarak belirlendi.
İEF‘nin her yıl farklı bir tema çerçevesinde düzenlenmesine ilişkin çalışmalar, önemli bir mesafe kaydetti.
Tercihte yeni nesil sektörlere öncelik verilirken tematik anlayış, ticari katılıma da dinamizm getirdi.
Tema çerçevesinde düzenlenen etkinliklerse gündemle örtüşüyor. Buna göre teknolojinin en hızlı geliştiği dallardan biri olan iletişim ve telekomünikasyon hizmetleri günlük yaşamı yeniden belirlerken ve modern dünyayı biçimlendirirken Türkiye’nin en eski fuar organizasyonunun teması da bu oldu.
78. İEF’de öncelikle haberleşme, yönlendirme ve bilgilendirme teknolojileri, bireysel ve kitle iletişim araçlarındaki son yenilikler tanıtılacak. Sektör toplantılarının yanı sıra halk bilgilendirme söyleşileri de düzenlenecek.
ONUR KONUĞU İL ÇANAKKALE
2005’te başlatılan "onur konuğu il" uygulaması, bu yıl Çanakkale‘yle devam edecek. Çanakkale, 78. İEF’de sanayi ve ticaretinin yanı sıra tarihi zenginlikleri, mahalli kültürü, yemekleri, el sanatları, örf ve âdetleri ve diğer bütün yönleriyle kendini tanıtma ve sergileme imkanı bulacak. Önceki yıllarda sırasıyla Mardin, Uşak, Çorum ve Karabük, onur konuğu il olarak belirlenmişti.
ONUR KONUĞU ÜLKE ETİYOPYA
1992’de başlatılan "onur konuğu ülke" uygulaması içinse bu yıl Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti seçildi. Şimdiye kadar sırasıyla Fransa, İtalya, Romanya, İsveç, Pakistan, Endonezya, Hindistan, Bulgaristan, Moldova, Çin Halk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Mısır, Rusya Federasyonu, Tunus, Kazakistan, Ukrayna ve Küba’nın onur konuğu ülke olduğu İEF’de, Kuzey Afrika dışı bir Afrika ülkesi ilk defa belirlendi.
Ülkeler arası ticari ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesinde önemli katkı sağlayan uygulamada amaç, onur konuğu ülkeyi, kültürel boyutunun yan ısıra ticari ve yatırım imkanlarıyla da tanıtmak.
İZFAŞ Yönetim Kurulu’nun oybirliğiyle aldığı karar sonucu 78. İEF‘nin onur konuğu olan Etiyopya, özellikle hidroelektrik santralleri, enerji ve telekomünikasyon konusunda Türk yatırımcıları bekliyor. Yüzölçümü bakımından Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri olan Etiyopya, tarihi açıdan ise 3 milyon yıl öncesinde yaşayan insanların ülkesi kabul ediliyor.
ÖZEL ETKİNLİK: TEKNE, YAT, DENİZCİLİK
78. İEF’de yalnızca profesyonel ziyaretçilerin gezebileceği, tekne, yat ve deniz teknolojilerinin sergileneceği özel bir hol oluşturulacak.
DENTUR, YATEF ve İzmir Tekne İmalatçıları Dayanışma Derneği desteğiyle yapılacak bu etkinlik, 5 bin 250 metrekare alan üzerinde düzenlenecek. Özel davetiye girişli alanda motorlu ve yelkenli gezi ve sürat tekneleri, deniz motorları ve güç ekipmanları, tekne yapım malzemeleri, aksesuarları, marina ve su sporu donanımları, deniz giyim ve aksesuarları, deniz acil kurtarma ekipmanları, deniz turizmi firmalarıyla sektör kurum ve yayınlarına yer verilecek.
Etkinlikle İzmir’de düzenlenecek bir denizcilik ihtisas fuarının ilk adımlarının atılması planlanıyor. Genel bir ticaret fuarı niteliği taşıyan İEF‘ye, her yıl 15 ürün grubunda yerli ve yabancı bini aşkın firma ve 60’a yakın ülke katılıyor. 10 gün süreyle açık kalan fuarı, yaklaşık 1,5 milyon kişi ziyaret ediyor.
HER GECE KONSER
78. İEF‘de müzikseverler de unutulmadı. Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda her gece başka bir şarkıcının ücretsiz konseri olacak. Sponsorlar desteğiyle 29 Ağustos ile 1 Eylül arasında düzenlenecek Yonca Gençlik Konserleri’nde bu yıl Yaşar, Yusuf Güney, Yüksek Sadakat ve Öykü-Berk sahne alacak. 2 – 6 Eylül tarihleri arasında ise bir İEF klasiğine dönüşen Orkide Türkü Şenliği, 10. yılını kutlayacak.
Şenlik kapsamında Kardeş Türküler, Mustafa Özarslan, Orhan Hakalmaz, Hüseyin Turan ve Moğollar hayranlarıyla buluşacak. Konserler, her gece saat 21.00’de başlayacak. 78. İEF TRT’nin yayın, Swissotel Grand Efes’in konaklama sponsorluğunda düzenleniyor.