Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin müze ve ören yerlerinin gezilmesi için hazırlanan ve 20 TL karşılığında edinilen ”Müze Kart”a bir yılda 980 bin kişi sahip oldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığının Döner Sermaye ve İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nden aldığı bilgiye göre, halkın müze ve ören yerlerine olan ilgisini arttırmak, tarih ve arkeoloji bilincini yükseltmek amacıyla uygulan projeden, 2010 yılında yabancı turistler de yararlanarak Müzekart alabilecek.
Bakanlığa bağlı, müze ve ören yerlerine 1 yıl süre ile sınırsız giriş imkanı sunan ve 18 Haziran 2008’de uygulamaya konulan ”Müzekart”a bu güne kadar 980 bin kişi başvurdu.
Fiyatı 20 TL olan, öğrenci ve öğretmenlerin 10 TL karşılığında sahip olduğu ve 300’ü aşkın müze ve ören yerinin kapılarını açan Müzekart, Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Harem Dairesi‘nde, Efes Ören yeri içerisinde bulunan Yamaçevler‘de, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Kayralı Prenses Cam Batığı Salonu‘nda ve Göreme Açık Hava Müzesi‘nde bulunan Karanlık Kilise gibi yerlerde geçmiyor.
MÜZEKART NASIL ALINIR?
Müzekart, tüm müze ve ören yerlerindeki gişelerden ve kart basım istasyonlarından, ‘‘Fotoğraflı TC kimlik kartı, pasaport ya da sürücü belgesi” gösterilerek 40 saniye içinde alınabiliyor.
Ayrıca ”www.muzekart.com” adresine istenen bilgileri girerek kredi kartıyla da Müzekart başvurusu yapılabiliyor. Sistem onay aldıktan sonra kart, üç gün içinde kurye ile belirtilen adrese gönderiliyor.
Turnike sistemi olan tüm müze ve ören yerlerinde kullanılabilen kartın geçerlilik süresi devam ettiği müddetçe turnike sistemi çalışıyor. Hangi kartın hangi tarihte, hangi müzeyi ziyaret ettiği, ne kadar süre kaldığı, kaç kez ziyaret ettiği gibi bilgiler ise sistemde depolanıyor.
Sahibi dışında kişiler tarafından kullanılamayan Müzekart, çalınması ya da kaybolması durumunda yeniden 20 TL ödenerek temin edilebiliyor.
Müzekart, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Ayasofya Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Kariye Müzesi, Efes Ören Yeri, Bergama Akropol Ören Yeri, Efes Müzesi, İzmir St. Jean Anıtı, Antalya Arkeoloji Müzesi, Antalya Aspendos Ören Yeri, Antalya Perge Ören Yeri, Antalya Myra Ören Yeri, Antalya St. Nicholas Ören Yeri, Antalya Alanya Kalesi, Konya Mevlana Müzesi, Çanakkale Truva Ören Yeri, Nevşehir Göreme Açık Hava Müzesi, Muğla Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi, Aydın Afrodisias Ören Yeri, Ankara ve İstanbul Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlükleri’nden alınabiliyor.
GEÇİCİ KART
Asıl kart basım istasyonu olmayan müze ve ören yerlerinde geçici müze kart satışı da yapılıyor. Resimsiz olarak düzenlenen ve kişinin adı ve soyadının yazılı olduğu geçici kartlar 2 aylık süre içinde kimlik kartı ile kullanılabiliyor. Ancak kartın 2 ay içerisinde, bir Müzekart basım istasyonundan ücretsiz olarak, fotoğraflı asıl karta dönüştürülmesi gerekiyor.