Arkadaşlıktan alışverişe, eş bulmaya, iş bulmaya kadar her şeyin gerçeği yerine sanalının yapılmaya gitgide alışıldığı 21. yüzyıl dünyasında, insan ruhunun incelikli yanı sanat duygusunu tatmin etmek için de sanal müzeler, sanal sergiler hızla artıyor.
Türkiye’nin resmi ve özel pek çok müzesinin yanı sıra günümüz sanatçılarının son çalışmaları, usta Türk ressamlarının seçme eserlerinden oluşan retrospektif sergileri, orijinalini yerinde görme imkanını bir nedenle bulamayan sanatseverlerin ilgisini çekiyor.
Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 98 müze müdürlüğü mevcut olmasının yanı sıra ilk kez 1980 yılında kurulan Sadberk Hanım Müzesi‘nden bugüne, özel müzelerin sayısı da 127’ye ulaştı.
Müzeciliğe, müzelere ve son yıllarda Türkiye’de düzenlenen dünya çapında ressamların seçkilerinden oluşan sergilere olan ilgi, internette açılan sanal müze ve sergileri de beraberinde getirdi.
Sanal müze uygulamasının başını çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı, birkaç yıl önce başlattığı sanal müze uygulamasını, yeni müzeler ekleyerek sürdürüyor.
Pek çok ünlü müzeyi görmek isteyip de bugüne kadar fırsat bulamayanlar, ”www.kultur.gov.tr” ile ”www.guzelsanatlar.gov.tr” adreslerine girerek, Türkiye’nin dört bir yanındaki 20’yi aşkın müzeyi, sanki oradaymışçasına 360 derece panoramik görüntülerle izleme ve bir parça da olsa meraklarını giderme imkanı bulabiliyor.
Sanal müzecilik dalında sadece bilinen müzelerle yetinmeyen bakanlığın bir de ”Sanal Müzik Müzesi” bulunuyor.
Öte yandan, sanal müzesi bulunan tek resmi kurum Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sınırlı kalmıyor. Türkiye’nin en önemli resmi kurumlarından Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığının web sitelerinde de birer sanal müze bulunuyor.
En kapsamlı İslam sanatı sergisi sanalda
Sanal müze dalında ilginç örneklerinden biri olarak, pek çok ülkeden müzelerin iş birliğiyle oluşturulan ”Akdeniz’de İslam Sanatını Keşfedin” Sanal Müzesi öne çıkıyor.
Toplam 14 ülkeden 40 müzenin katılımıyla oluşturulan, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce ve Türkçe olmak üzere 8 dilde hazırlanan sanal müze-sergide, Emevi Halifeliği’nin kurulmasından Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar süren 13 asırlık dönemde, Akdeniz’de yaşamış büyük İslam hanedanlarının farklı sanatsal ve mimari eserleri sunuluyor.
Sanal müzede, üç bölüm halinde 18 sanal sergi, 244 tarihsel yapı ile 603 sanat eseri yer alıyor.