Akdeniz çanağındaki ülkelerle, ”deniz-güneş-kum” turizminde başa baş bir rekabet sergileyen Türkiye, alternatif turizmde önemli güzelliklere sahip olmasına rağmen bu zenginlikleri tanıtmakta yetersiz kalıyor.
Türkiye, gölleri, nehirleri, yaylaları ve gizemli mağaralarıyla da turizmde gelecekte söz sahibi olmaya hazırlanıyor.
Marmara Bölgesi bu saklı güzellikleri bünyesinde barındıran önemli bölgeler arasında yerini alıyor.
İznik Gölü, sahip olduğu doğal güzellikleriyle görenleri adeta büyülüyor. ”Yaşayan göller zinciri”ne bağlı çok değerli bir sulak alan olan Uluabat Gölü, değişik türlerden yüz binlerce su kuşuna beslenme ve barınma olanağı sağlıyor. Türkiye’nin en büyük 2. mağarası olma özelliğini taşıyan Oylat Mağarası, ışıklandırma sistemiyle büyüleyici bir atmosfere; İzmir’in Yamanlar Dağı’nda bulunan Karagöl de tektonik hareketler sonucunda oluşmuş 35 dekarlık su yüzeyine sahip.
Aydın‘da sırtlanini ve Zeus mağaraları alternatif turizm açısından önem taşıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne hayat veren Dicle Nehri, sağladığı enerjinin yanı sıra güzelliğiyle göz kamaştırıyor.
Batman‘ın Hasankeyf ilçesinde her yıl düzenlenen turizm haftası etkinlikleri, sal yarışmaları ilgi görüyor.
Erzurum‘daki Elmalı Mağarası, ilginç traverten oluşumları ve kaya sütunlarıyla görülmeye değer manzara sunuyor.
Ardahan‘da kışın yüzeyi buzla kaplanan Çıldır, Erzurum‘da büyüleyici manzarasıyla Tortum, Muş‘taki Hamurpet ve Erzincan‘daki Yedi Göller her yıl daha fazla turistin ilgisini çekiyor.
Ev sahipliği yaptığı 300’den fazla kuş türüyle doğa tutkunlarının tercih ettiği Mersin’deki Göksu Deltası, raftinge başlayanlar için de gözde mekanlar arasında yer alıyor.
Asi Nehri‘nin turizme kazandırılması için DSİ ve Antakya Belediyesi tarafından temizlik ve peyzaj çalışmaları devam ediyor.
Rize‘de Fırtına Deresi, rafting severlerin önemli uğrak yerlerinden biri haline geldi.
Samsun‘un Tekkeköy ilçesinde ”Delikli Kayalar” olarak bilinen mağaraların kalkolitik dönemden kalma barınma amacıyla kullanılan mekanlar olduğu tahmin ediliyor.
Sinop‘un Ayancık ilçesindeki İnaltı Mağarasının önümüzdeki dönem önemli bir turizm alanı olması bekleniyor.
Doğu Karadeniz, Gümüşhane‘deki Karaca ve Trabzon‘daki Çal mağaralarıyla, ziyaretçilerine alternatif sunuyor.
Kayseri‘deki Sultansazlığı’nda 320 tür kuş barınıyor.
Tokat‘ın Pazar ilçesinde bulunan, bazı kişilerin ”dünyanın 8. harikası” olarak nitelendirdiği Ballıca Mağarası’nın bol oksijenli havasının nefes almayı kolaylaştırdığı belirtiliyor.
Nevşehir‘de bölgeye özgü tüf kayalara oyularak insan emeğiyle yapılan yer altı şehirleri, Kapadokya turizminin peri bacalarından sonra en önemli unsurlarını oluşturuyor.