Günay, Sivriada ve Yassıada’da gerçekleştirdiği inceleme gezisinin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, bugün Arkeoloji Müzesi’nde bir sunumları olacağını belirtti.
Günay, şubat ayında yaptığı açıklamada, temizlenip onarıldıktan sonra iade edilmek şartıyla Almanya’ya götürülen Boğazköy Sfenksi’ni iade etmemesi durumunda, Almanya’nın Hattuşa başta olmak üzere diğer arkeolojik kazılarını iptal edeceğini söylemişti.
Bunun üzerine eserin vatanına dönmesi için gerekli sözleşmeler imzalandı.
3 bin 500 yaşında, 2.58 metre yüksekliğinde olan eser, bir zamanlar Hititlerin başkenti olan Hattuşa’nın Güney Kapısı’nın sağ tarafında bekliyordu.
Berlin’den getirilecek sfenks Boğazköy’ün Dünya Miras Alanı ilan edilişinin 25’inci yıldönümü olan 28 Kasım 2011’de ziyarete hazır hale getirilecek.
1917 yılında gitti
Çorum’da, antik adı Hattuşa olan Boğazköy ören yeri Almanlar tarafından 1906-1912 yılları arasında kazıldı. Kazılarda bulunan 2 sfenks ve yaklaşık 10 bin çiviyazılı tablet temizlenip onarıldıktan sonra 1917’de, iade edilmek koşulu ve ‘Osmanlı İmparatorluğu’nun izni ile Berlin’e gönderildi.
Ancak 1. Dünya Savaşı sonrasında eserler iade edilmedi. 2 bin 943 tablet ve bir sfenks, 1924-1942 yılları arasında parça parça Türkiye’ye geri dönebildi.
1987 yılında ise Almanya’da kalan 7 bin 400 tabletin iadesi sağlandı. Bu eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde koruma altına alındı.
Boğazköy Sfenksi ise iade edilmemişti.
Hürriyet