Otellere İslami standart geliyor

Turizm&Seyahat
Uluslararası İslami Turizm Standartlar Konferansı, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da başladı. İki gün sürecek olan konferansta, otelcilik sisteminin İslami kurallara uygunluğu tartışılı...
EMOJİLE

Uluslararası İslami Turizm Standartlar Konferansı, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da başladı. İki gün sürecek olan konferansta, otelcilik sisteminin İslami kurallara uygunluğu tartışılıyor.

1. Uluslararası İslami Turizm Standartlar Konferansı, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da başladı. İki gün sürecek olan konferansta, otelcilik sisteminin İslami kurallara uygunluğu tartışıldı.

Putra Ticaret Merkezi’nde gerçekleşen programın açılışı Kur’an-ı Kerim tilavetiyle yapıldı. İslami otelcilik sistemine yeni bir standart belirlemek için dünyanın dört bir tarafından akademisyenlerin ve otel işletmecilerinin katıldığı programda, Caprice Group ile Malezya Teknoloji Üniversitesi arasında mutabakat metni imzalandı. İslami standartları uygulayan ilk otel olması nedeniyle konferansa davet edilen Caprice Group, konferansın ana sponsorluğunu üstlenirken konferansa Türkiye’den katılan tek otel olma özelliği taşıyor.

Türkiye’den yoğun katılım
İki gün sürecek olan konferansın ilk gününde (dün), otelcilik sektöründe kalitenin arttırılması, uygulamada karşılaşılan sorunlar, standartların belirlenmesi ve kriterler hakkında konuşuldu.

Konferansa Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Hollanda Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmed Akgündüz, Al-Jawhara Otel Genel Müdürü Hani Lashin, İslami İdrak Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hashim Kamali, İnsaniah Üniversitesi Rektörü Prof. Dato Wira gibi akademisyenler konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’den 35 basın mensubunun takip ettiği konferansı, TV5 Genel Koordinatörü Mustafa Geçer ile TV5 Genel Müdürü Ercan Köse de izledi.

"İnsanları helal endüstri konusunda eğitmeliyiz"
Programın açılışında konuşan Evrensel Kızılay Standartları Merkezi Malezya Başkanı Prof. Dr. İsmail İbrahim, "Otellerde namaz ve ezan saatleri bilinip, gerekli müeyyideler yerine getiriliyor mu? Kaldığımız otellerin ahlaki değerleri, inanç altyapısı nedir? İslami standartlarda otel işletmek bizim vazifemizdir.

Burada da Kur’an’ın ve Peygamberimizin öğretileri bize yol gösterecek. Helal gıda diyoruz, başka ülkelerden getiriyoruz. Niçin bunu Müslüman ülkelerden yapmayalım? Ürünlerin yüzde 80’i neden Müslüman olmayan ülkelerden gelsin ki? İnsanımızı helal endüstri konusunda eğitmeliyiz." diye konuştu.

Helal turizme Malezya’dan teşvik
Konuşmasına, "Türkiye’den bu kadar fazla insanı ilk defa görüyorum" sözleriyle başlayan Malezya Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar, "İslami camia alkollü içecek satıp mı para kazanacak? Yoksa İslami kuralları mı uygulayacak? İslami standartları tesis etmek çok önemli. Hükümetimiz İslami standartların tesisine yönelik teşviklere açıktır" diye konuştu.

Oteller "helal"e göre düzenlenmeli
Başkanlığını Prof. Dr. Faridah Hassan’ın yaptığı oturumda Malezya İslami İdrak Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hashim Kamali, İslam ilkelerinde otel yönetimi ve işletmelerindeki uygulamaları anlattı. Otellerin iç ve dış mimarisinin yanı sıra çalışan personelin giyimine ilişkin konuşan Prof. Dr. Kamali, "İslami ahlakın temelinde Allah’ın ihsan ettiği şeyleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bu helal uygulamaların da esasıdır. İnsanlar eskiden helali sadece gıda için kullanıyorlardı. Artık bu, oteller için de kullanılmaya başlandı. Otelde sunulan yiyeceklerin helal olmasının yanında ezan, namaz saatleri ve en yakın ibadet yerlerini belirten bilgiler yer almalı" ifadelerini kullandı.

Kumarhaneyi kapatıp yerine mescit açtı
Caprice Group Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Akgündüz, Türkiye’de İslami usullere uygun ilk otel olan Caprice Palas’ı açma fikrinin nasıl doğduğunu anlattı. Akgündüz, "1994 yılında ailemle birlikte tatile gitmek üzere yola çıktık. Bayanlar için ayrı havuzu olan bir otel aradık. İki gün gezdik, ancak tatil yapamadan eve geri dönmek zorunda kaldık. Aradan bir yıl geçmişti. Satılık bir otelle ilgili teklif geldi. Değerlendirdik ve satın alma kararı verdik. Oteldeki kumarhaneyi kapatıp bir mescit açtık. Alkol servisini kaldırdık. Otelde sunulan ürünlerin helal olmasına dikkat ettik. Bayanlar için ayrı havuz oluşturduk." dedi.

Milligazete