Parga şehri Yunanistan’ın kuzeybatısında, Epirus bölgesi içerisinde, kuzeybatısında Preveze’nin kuzeybatısında yer alır. Parga İyonya sahilinde Preveze ve Igoumenitsa şehirlerinin arasında yer alır. Doğal güzelliğiyle bilinen bir tatil yöresidir.
Parga belediyesi 2011’de kabul edilen yerel yönetimler yasasıyla, daha önceleri Fanari ve Parga belediyelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Çok güzel bir coğrafyada güzel bir konuma, tipik Ege görüntüsü ve ruhuna sahip turistik bir kasabadır.
Osmanlı’da 13 yıl sadrazamlık yapmış olan PARGALI DAMAT İBRAHİM PAŞA küçük yaşta buradan getirilmiş bir devşirmedir ki, kasabanın Türk tarihindeki önemi buradan gelmektedir.
Adriyatik kıyısında kurulmuş Parga Köyü’nün nefes kesen doğasında keşif ve heyecan dolu 3 günlük eşsiz turlar düzenlenmekte… Bunlardan birine katılarak harika bir tatil geçirebilirsiniz…
Parga Köyü, şahane koyları, koylardaki tertemiz plajları, insanı rahatlatan atmosferi, dar sokakları, sıra sıra tavernaları, balkonlarından sardunyalar sarkan renkli evleri, sevecen halkı, yemyeşil doğası, entelektüel yaşamı ile size kucak açıyor.
Tarihi…
Antik çağda Tesprotians’ların yerleşim alanıydı. Parga Antik çağda Ypargos olarak adlandırılıyordu. 1570 yılında Venedikliler şehrin kayalık kuzey burnunda bir kale inşa ettiler. Parga da Epirus gibi Balkan savaşları sonrasında Yunanistan topraklarına katıldı.
Nasıl gidilir?
İtalya’dan bir gecelik feribot yolculuğu ile Parga’ya ulaşmak mümkün. Parga Preveze Havaalanı’na
70 km uzaklıkta. Parga’ya gitmek için Preveze ya da Atina’ya uçup oradan havayollarının servisleriyle
ya da otobüslerle ile kasabaya ulaşabilirsiniz.
Önemli Kişiler:
*Panagiotis Aravantinos (1811-1870), Tarihçi, Bilim Adamı
*Dimoulitsas ailesi, Yunan Bağımsızlık Savaşının önemli karakterleri
*Pargalı İbrahim Paşa Osmanlı İmparatorluğunda en önemli Vezirlerden
*Andreas Idromenos (1764-1843), Bilim Adamı
Coğrafi Konum:
Parga bir yamaçta konumlanmış Aghia şehriyle GR-55 yoluyla bağlanmıştır. Batı kısmında dağlık bir burun ve çok çeşitli çam ağaçlarının bulunduğu kayalık yamaçlar, doğu kısmında da çeşitli ağaçların bulunduğu küçük bir burun yer alır.
Parga körfezinde, şehir plajı ve liman arasında bir adacık yer alır, bu adacıkta küçük bir kilise, çevresinde de dalgakıran bulunur.
Şehir plajından yüzerek adaya ulaşmak mümkündür. Kalodiki gölüde şehrin doğusunda kalır. Parga etrafı dağlık ve yeşildir. Doğuda kayalık ve çalılıklar, kuzeybatıda ormanlık ve çimenlik alanlardan oluşur. Havanın açık olduğu günlerde Korfu adasının güney ucu, Lefkada ve Paxoi adaları Parga’dan görünebilir.
Parga körfezi ve limanını Venedik’lilerin yaptığı kale, Valtos plajından (uzun ay şeklindeki kum) ayırır. Kalenin kalıntılarından iki körfezi de güzel bir şekilde görmek mümkündür.
Pargada her şeyden bir tane bulunur; bir ilkokul, bir konferans salonu, bir jimnazyum (lise), bir kilise, bir postane, diğer plajlar ve doğu Pargayla ulaşımı sağlayan feribotların kalktığı, merkezde yer alan bir liman ve bir meydan bulunur. Küçük şehirde Yunan kültürünün vazgeçilmezi tavernalar bulunur.
Mahmure.com