Kendi işini kurmak isteyen de iyi bir restoranda iş arayan da yemek kurslarına akın etti. Üniversitelerden özel kurumlara kadar herkes yemek kursu açıyor çünkü öğrenci talebine yetişmek mümkün değil. Katılımcıları ise dolgun maaşlı iş hazır bekliyor!
Türkiye’de yiyecek içecek sektörü ciddi ve hızlı bir değişim içinde. Yakın zamana kadar babadan oğula el verilerek genellikle tek mekanda icra edilen bu işkolu son beş yılda yüzlerce şube veya bayi bazında çalışan sektöre dönüştü. Yabancı fonlar Türk gruplarına ortak oluyor, başarılı konseptler ülke sınırlarının dışına taşıyor. İstanbul yiyecek içecek konusunda sadece Türkiye’nin değil Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkaslar’ın lideri olarak kendini kabul ettiriyor. İstanbul’ da şu anda 40 civarında beş yıldızlı otel inşa ediliyor. Hal böyle olunca da diplomalı aşçılardan, servis elemanlarına kadar işin ‘mutfağı’na girecek eleman arayışı tavan yapmış durumda. Sadece yemeği değil işletmeyi de öğreten bu kurslardan mezun olanları dolgun maaşlı işin yanı sıra işletmeye ortaklık fırsatı da bekliyor.
YILDA 6 BİN KİŞİ
Sektöre en çok yetişmiş eleman kazandıran kurumların başında ise Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) geliyor. MSA’nın Kurucusu Mehmet Aksel, bugüne kadar aşçılık, pasta-ekmekçilik ve yiyecek-içecek işletmeciliği ve Chef & Owner programlardan 2 binin üzerinde mezunu sektöre kazandırdıklarını söyledi. Aksel, ‘Mezunlarımız Türkiye’de ve dünyada önde gelen işletmelerin mutfaklarında çalışıyor. Yılda 750 mutfak personelini sektöre kazandırıyoruz. Profesyonel eğitimlerin yanı sıra her ay workshoplar düzenleniyor.Böylece senede 6 bini aşkın mutfak meraklısını ağırlıyoruz’ dedi.
İKİ YIL İÇİNDE PATRON OLUYORLAR
MEHMET Aksel MSA’nın T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ve İngiltere kökenli City & Guilds tarafından onaylı olduğunu belirterek, ‘Eğitimlerden başarıyla mezunların neredeyse tamamı işe yerleşiyor. Ayrıca mezun olanların yüzde 50’si mezuniyetlerinden sonraki 2 yıl içinde kendi işyerlerini kuruyor veya ortak olarak beraber çalışmaya başlıyor’ dedi. Aksel , MSA mezunlarının, yapılan anlaşma ile 4 aylık eğitimleri sonrasında Amerika’da maaşlı staja giderek ayda 1500-2 bin dolar maaş alabildiklerini söyledi.
2013 Nisan’a kadar yer yok ikinci mutfak inşa edilecek
Kadir Has Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdürü Serdar Dinler, aşçı yetiştirme programı ChefSchool’a talebin patladığını söyledi. Üç ayrı bölümden oluşan 900 saatlik programın bedelinin 14 bin 500 TL olduğunu belirten Dinler, ‘6 aylık bu programa katılanlar, İstanbul’un seçkin restoranlarında 3 ay boyunca staj yapıyorlar’ dedi. Başta Ortadoğu olmak üzere yurtdışındaki kursiyerlerden de talep aldıklarını belirten Dinler, bu nedenle ikinci mutfağı inşa ettiklerini söyledi.
ÇITIR USTA’DAN İŞ GARANTİLİ ‘SERVİS ELEMANI’ EĞİTİMİ
YİYECEK-içecek sektörüne ‘diplomalı’ eleman kazandıran kuruluşlardan biri de Çıtır Usta. Bu yıl İstanbul Aydın Üniversitesi ve İŞKUR işbirliği ile hayata geçirilen Çıtır Usta Eğitim Akademisi kapsamındaki ilk eğitimlere İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Kampusu’nda başlandı. Çıtır Usta Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Külekçioğlu, ilk olarak 50 öğrencinin kabul edildiği Akademi’nin uygulama eğitimlerinin ise Çıtır Usta Ispartakule merkezinde yapıldığını söyledi. Külekçioğlu, ‘Amacımız yıl sonuna kadar 500 kişinin akademide eğitim görmesi. Sektöre nitelikli servis ve çağrı merkezi elemanı kazandıracağız. Bu projeyi uzun süre devam ettirme arzusundayız. Çıtır Usta Eğitim Akademisi yüzde 51 istihdam garantili bir program. Projenin ilk mezunlarını bünyemizde istihdam etmeyi planlıyoruz. Daha sonraki dönemde ise yalnızca kendi şubelerimizde değil sektör genelinde istihdam fırsatları sunacağız’ dedi.
Akşam