Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) hazırlanan Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi Projesi (MESGEP) kapsamında pilot seçilen 35 ilde işsizliğe çözüm amacıyla mesleki becerilerin geliştirilmesi için kurs düzenlenecek. Kurslara 15-45 yaş arasındaki herkes başvurabilecek.
Eğitimtercihi.com internet sitesinin haberine göre, pilot iller arasında yer alan Diyarbakır’da meslek sahibi olmayan genç işsizler, dezavantajlı gruplar ve mesleğini değiştirmek isteyenler ile mahkumlara yönelik düzenlenecek kurslar için çalışmalara başlandı.
İl Milli Eğitim Şube Müdürü Şeyhmus Ayan, proje ile meslek sahibi olmayan genç işsizleri, dezavantajlı grupları ve mesleğini değiştirmek isteyenleri ilgi ve istidatları doğrultusunda meslek sahibi yapmak istediklerini söyledi.
Bu kapsamda çalışmaları yürütmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğünce 5 kişilik bir proje ekibi oluşturulduğunu anlatan Ayan, yürütülen çalışmalarda internet üzerinden başvurular dikkate alınarak en yakın okul, halk eğitim merkezi ve bağlı yerlerde kurs açma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Ayan, şöyle konuştu:
“Bu dönem E Tipi Kapalı Cezaevi ve Bağlar Eğitim Merkezinde mahkumlara yönelik 5 farklı programda kurs açılması planlandı. Özellikle dezavantajlı grupların yoğun yaşadığı bölgelerdeki Mesleki Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliğine gidilerek çalışmalar yürütülecek.”
Proje sorumlusu Deniz Işın, amaçlarının kursiyerlerin ilgi ve yeteneklerini göz önüne alarak onlara meslek edindirmek olduğunu belirterek, bu sayede kursiyerlere geçimlerini sağlayabilecekleri adımları atmalarına yardımcı olmak istediklerini söyledi.
Kurslara devam zorunluluğu getirildiğini aktaran Işın, kursiyerlere engel ve dezavantaj durumuna göre taşıma hizmeti de verilmesinin planlandığını belirtti.
Eğitim sonunda kursiyerlere MEB onaylı belge verilecek
Işın, mesleki eğitim ve beceri geliştirme konusunda gereken malzemelerin proje bütçesinden karşılanacağını hatırlatarak şöyle dedi:
“Eğitim sonunda kursiyerlere MEB onaylı belge verilecek. Eğitimlere hedef grupları arasına giren 15-45 yaş arasındaki herkes başvurabilecek. Kurs süresi 40 ile 400 saat arasında değişecek. Kurslar kentin özelliklerine göre özel politikalar gerektiren birey araştırması sonuçlarına göre açılacak. Buraya güvenlik nedeniyle göç etmişler, şiddet mağduru kadınlar, eğitime erişim fırsatı bulamamış olan bireyler, muhtaç durumdaki dul ve yetimler, cezaevlerinden tahliye olmuş veya olmamış bir mesleki becerisi olmayan veya meslek değiştirmek isteyenler ile meslek sahibi olmak isteyen ev hanımları başvurabilecek. Kursiyerlerin eğitimlerle meslek sahibi olmasına çalışılacak.”