İvedik Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Teknik Lisesi ile 2013 yılında ilk meslek lisesi dönüşümü ve gelişimini başlatan Özel Akıllı Okullar eğitim kurumu; ABD, İngiltere, Brezilya ve Almanya’daki mesleki eğitim ile endüstriye eleman yetiştiren mesleki eğitim uygulamalarının benzerini kendi içinde etkin hale getiriyor. Bu kapsamda, ‘3 boyutlu mesleki eğitim’, öğrenme hızını artıran ‘sanal gerçeklik’, geleceğin sektörü ‘3D tarayıcılar ve yazıcılar’, ‘internet of things’ ve yeni nesil ‘Uygulamalı IQ Sınıfları’ barındıran Teknoloji ve İnovasyon Liseleri de artık Türkiye’deki gençlerle tanıştırılacak. Özel Akıllı Okullar, Aksaray, Konya, Eskişehir ve Ankara’da Keçiören, Çankaya, Sincan, Yenimahalle ve Mamak gibi ilçelerde kuracağı Teknoloji ve İnovasyon Liseleri ile sanayicilerin 10 yıl sonra duyacağı ‘ara eleman’ ihtiyacını şimdiden karşılamaya hazırlanıyor.
ARA ELEMAN AÇIĞINA ÇÖZÜM
Yenişafak’ın haberine göre Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yurteri, eğitim öğretime verilen destek ve teşvikleri eğitimde dönüşümün yapıtaşı kararlar olarak değerlendirirken, özel okul yatırımlarında aldıkları destekle, tüm şubelerinde orta ve alt gelir grubu ailelere özel okul hizmeti verdiklerini dile getirdi. Yurteri, “2015-2016 eğitim öğretim döneminde İvedik OSB içerisindeki Teknokent Liselerinde, teknolojiyi iyi kullanan, yabancı dili iyi bilen, iletişimi kuvvetli, kendini iyi anlatan yetenekli 2 bin öğrenci yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu hizmeti kolej kalitesinde devlet garantisiyle yüzde 100 eğitim burslu veriyoruz. Bu konuda devletimize minnettarız. Nitelikli ara eleman sıkıntısı, sanayicinin yıllardır konuştuğu bir konu” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ LİSESİ İLE YILDA 500 İŞ GÜCÜ
Öte yandan Özel Akıllı Okullar bünyesinde 2014’te Yenilenebilir Enerji Lisesi, Rüzgar ve Güneş Enerji Sistemleri bölümleri açtıklarını anlatan Yurteri, her yıl 500 kadar mezun ile enerji alanında ara eleman ihtiyacına katkı sağlayacaklarını dile getirdi.
ENERJİDE 440 BİN GENCE İŞ
Yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlayacağını belirten İdris Yurteri, “Rüzgar enerjisinden 1 megawatt güç üretimi için ortalama 12 çalışana ihtiyaç duyuluyor. Rüzgar enerjisinde 2023 hedefine ulaşılması durumunda 240 bin kişinin istihdam edileceği düşünülüyor” tespitini yaptı.
EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM
‘Özel Okula Dönüşümün’ ve ‘Eğitime Devlet Desteğinin’ uygulandığı okullara örnek teşkil eden Özel Akıllı Okulları, 2016’da da Türkiye genelinde; tekstil, gıda, aşçılık, kimya, plastik, matbaa ve motorlu araçlar kolejlerini geliştirecek. Böylece Özel Akıllı Okullar, 10 bin civarı kontenjanıyla mesleki eğitim almak isteyen kitlelere ulaşmayı hedefliyor.