Zaman zaman çok istememize rağmen yapamadığımız, bazen de kendimizi tutamadığımz bir eylem. Veya coşkunun, üzüntünün, çaresizliğin ve öfke gibi birçok duygunun dışa vurumu ya da genellikle keder veya mutluluk üzerine gerçekleştirilse de yapılması için her zaman bir sebep gerekmeyen ama sonucunda kısa süreli de olsa rahatlama ve huzura erişme garantisi olan her bünyeye gerekli olan bir eylem ağlamak.
Ağlamak deyip geçmeyin. Ağlayabilmek erdem, ağlamak saadettir, sıhhattir kıymetini bilene. Ruhen yararlı olan ağlamanın vücuda da saymakla bitmeyen çok sayıda yararı var.
AĞLAMAK;
KALBE YARARLI
Özellikle üzüldüğünüz zaman ağlamak, kalbi daha az yoruyor. Çünkü gözyaşı dökmek ile üzüntülüyken sıkışan kalp damarları açılıyor.
STRES DÜŞMANI
Ağlayarak, birçok hastalığın baş düşmanı olan stresle başa çıkabilirsiniz. Çünkü bu duygu, şaşırtıcı olsa da mutluluk hormonlarınızı harekete geçiriyor.
DAHA İYİ UYKU SAĞLIYOR
Kederli olduğu günlerde gözyaşı döken insanlar, diğerlerine göre rahatlayarak daha iyi uyku çekiyor.
GÜVEN DUYGUSU VERİYOR
Kişinin güven duygusunu artırıyor. Çünkü gözyaşı döktüğü anda herkesin ona olan ilgisi ona özgüvenini ve sevildiğini hatırlatıyor.
GÖZLERE YARARLI
Gözyaşındaki bir madde, eğer hiç akmazsa göz kuruluğu rahatsızlığına neden oluyor. Ara sıra ağlayan kişi böylece bu hastalığa yakalanmaktan kurtuluyor.
TANSİYONU DÜZENLİYOR
Sıkıntılı veya sevinçli olduğunda tansiyonu düşen ya da çıkan kişi, ağladığında tansiyonu normale dönüyor.
AĞLAYAN DAHA AZ YİYOR
Sıkıntılı günlerinde iştahı açılan ve kendini yemeğe vuran kişiler, ağlarsa daha az yiyerek formlarını koruyor.
Ağlandığında, vücuttaki stres hormonları gözyaşlarıyla vücuttan uzaklaşıyor ve sonra kişiyi rahatlatıyor. Bir nevi gözyaşları, bünyenin güvenlik subapları gibi işlev görüyor. İçe bastırılan duygular birike birike bir gün patlama noktasına geldiğinde gerçekleştirilen ağlama eylemi emniyet subapları gibi devreye girerek kişiyi ağır bunalımlardan kurtarıyor.
Sağlıklı yaşamak için her şeyden önce ruh sağlığının düzene sokulması şart. Eğer siz de duygularınızı bastırıyor ve büyük sorunlarla karşılaşıyorsanız ağlamalısınız.
Psikoloji.com