Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen ve İBB Kültür A.Ş.’nin katkılarıyla düzenlenen 32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı 4 Ağustos Pazar günü saat 21.00’de kitapseverlerle vedalaştı. Beyazıt’a kurulan dev çadırın 4 Ağustos gece yarısından sonra söküm işlemi başladı. Ramazan Bayramı’na dek sürecek çalışma ile çadır ve etkinlik sahnesi meydandan tamamen kaldırılacak. İstanbul Beyazıt Meydanı’nındaki fuarın yanı sıra Ankara Kocatepe Camii Fuarı ile bu yıl ilk kez yapılan Bursa Emir Sultan Camii, Konya Mevlâna Müzesi önü ve İstanbul Ataşehir kitap ve kültür etkinlikleri de son buldu.
NEZİH SOHBETLER EŞLİĞİNDE RAMAZAN
32. Kitap ve Kültür Fuarı’nın son bulmasıyla 27 günden bu yana devam eden ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin katkıları ile gerçekleşen Beyazıt Ramazan Sohbetleri de Sadık Yalsızuçanlar programı ile bu yıl için son buldu. Yaklaşık bir aydır Türkiye’nin değerleri olan yazar, şair, fikir adamı ve sanatkârları ağırlayan sohbetler, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Bu tür sohbet programlarının bir geleneği yaşattığını belirten ESKADER Başkanı Mehmet Nuri Yardım, “Ramazan’ın manevi havasını güçlendiren, bütünleştiren ve Beyazıt’taki sohbet meclislerinin bir temsili olması bakımından bu programlar son derece önemliydi. Her gün Ramazan’a yakışan nezih toplantılarla fuar ziyaretçileri ağırlanmış oldu.” dedi.
FUARA YETİŞEN ESERLER İLGİ GÖRDÜ
32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Genel Koordinatörü Osman Sarıköse, bu yılki fuarın yayınevi sahipleri, onların yazarları ve kaliteli çalışanlarıyla başarıya ulaştığını kaydederek fuar boyunca stantların düzeni ve kitapseverlere gösterilen ilgili sayesinde güzel kalabalıklar ağırladıklarını belirtti ve şunları söyledi: “Bir yayınevi standının düzenleme bakımından güzel fikirlere açık olduğunda ne kadar ilgi görebildiğine şahit olduk. Yayınevlerinin dinî, ilmî, güncel ve popüler yeni eserlerini fuarda okurları ile buluşturma gayreti olunca okuyucu bunun farkına varıyor ve büyük ilgi gösteriyor. Bunun dışında kalanlar da ortalama bir ilgi ile karşılandı. Beyazıt Camii’nin tadilatta olması elbette ziyaretçi sayısını etkiledi. Bu handikabı da İBB desteği sayesinde günde 500 kişilik iftar vererek büyük ölçüde aştık. Ayrıca tatil sezonu ve üniversitenin kapalı oluşuna rağmen fuar beklentimizin üzerinde bir ilgiyle karşılandı.”
DÜNYADA BENZERİ YOK
Dünyada benzeri olmayan bir organizasyonun Diyanet Fuarı’nın Beyazıt’taki varlığı ile hayat bulduğunun altını çizen Osman Sarıköse, büyük bir alana kurulan devasa çadırkentin içinde eksiksiz yerleşim imkânları ve soğutma sistemi ile hazırlandığına ve dünyada görülmemiş şekilde bir ay boyunca fuara hizmet ettiğine dikkat çekti. “Bu kalıcı bir oluşum değil. Her yıl tekrarlanan bir organizasyon. Dolayısıyla halkın teveccühü ile karşılaşıyor. Haftada ortalama 50 bin kadar ziyaretçi ağırladık.” diyen Sarıköse, kitaba yapılan yatırımın insana yapılmış olduğu düsturu ile hareket ettiklerini, bütün kitapseverleri her yıl Diyanet fuarları ile kitap ve kültür günlerine beklediklerini kaydetti.