Uykusuzluk Mu Çekiyorsunuz?

Bilimsel Çalışmalar
Uykusuzluk için Uyarıcı ve Yatıştırıcı Yiyecekler Uykunuzu yalnızca içtiklerininiz değil yedikleriniz de etkiler. Protein bakımından zengin yiyecekler, zihinsel açıdan tetikte olmayı da beraberinde ge...
EMOJİLE

Uykusuzluk için Uyarıcı ve Yatıştırıcı Yiyecekler

Uykunuzu yalnızca içtiklerininiz değil yedikleriniz de etkiler. Protein bakımından zengin yiyecekler, zihinsel açıdan tetikte olmayı da beraberinde getirir; bu nedenle, uykuya dalmada sorun yaşıyorsanız bunları tüketmekten kaçınmanızda yarar var. Akşamın son yemeğinde tüketimini azaltmanızın ya da tamamen kesmenizin yararlı olacağı yiyecekler arasında kırmızı et, balık ve peynir yer alır. Kepekli unla yapılmış hamur işleri ya da kabuklu pirinç gibi karbonhidratların ağırlıklı olduğu bir akşam yemeği, beyin üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir ve uyku probleminin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

Gece Uykusunun Bölünmes

Bazı kişiler uykuya dalmada güçlük çekerken, bazıları da gece uykularının bölünmesi problemi yaşarlar. Uyku esnasında, vücut hayati iç süreçleri gerçekleştirmeye devam eder. Yerine getirilmesi gereken bu vazgeçilmez görevlerden biri de kan akışındaki şeker seviyesinin sabit tutulmasıdır. Kan şekeri seviyesinin düşmesi durumunda, vücut bunu dengelemek için belli hormonlar salgılar ve bu hormonlar da uyanmayı tetikler. Birçok kimse için kaliteli bir gece uykusunu garantilemenin yolu, gece boyunca kan şekeri seviyesini sabit tutmaktan geçer.

Geceleri Kan Şekeri Seviyesinin Düşmesinin Engellenmesi

Özellikle akşam yemeklerinizde, kana kolaylıkla şeker salan tatlı, puding, beyaz ekmek, beyaz pirinç, hamur işleri ve patates gibi yiyecekler yemekten kaçının. Vücut, bu yiyeceklerin kanda ürettiği yüksek şeker seviyesini düşürmek için aşırı bir çaba içine girme eğilimindedir. Bu da sonrasında, kan şekeri seviyesinin normalin altına düşmesine neden olur. Gece geç saatlerde yiyeceğiniz karbonhidratlı yiyeceklerin rafine edilmemiş türden olması önemlidir. Rafine edilmemiş ürünler, kana ağır ağır şeker salarak gece boyunca kan şekerinin yeterli düzeyde kalmasını sağlar. Ayrıca, yatmadan önce hafif bir şeyler atıştırmak da uyku sırasında kan şekeri seviyesinin düşmesini engellemeye yarayabilir.

Küçük tuzlu yiyeceklerle (peynir, sebze…) süslenmiş birkaç parça çavdar gevreği iyi bir seçimdir.
Marulun yatıştırıcı etkisi olduğu düşünülmektedir; bu nedenle, yatmadan önce kepekli ekmekle yapılmış bir salata sandviçi atıştırılabilir. Muzun da uyku getirici etkisi olduğu sanılmaktadır. Bir kase tatlandırılmamış muzlu süt de atıştırmak için iyi bir alternatif olabilir.

Elektromanyetik Kirlilikten Korunma

Yatak odalarında çok sayıda elektronik gereç bulunduran kişiler genellikle uyuma sorunlarıyla karşılaşırlar. Bu aletlerin yaydığı elektromanyetik enerji, aletler kapalı durumdayken bile, uyku düzenliliğini bozabilir. Uykunuzun kalitesini artırmak için bu tür aletleri yatak odanızdan uzaklaştırın. Örneğin, pille çalışan bir çalar saat, elektrik şebekesinden beslenen bir saatli radyonun yerine kullanmak için iyi bir alternatiftir.

Uykusuzluk için Vitaminler, Mineraller ve Diğer Destekleyiciler

Magnezyum: Magnezyumun beyin üzerinde sakinleştirici etkisi vardır; bu nedenle, uyumanıza yardımcı olabilir. Akşam yemeği ile birlikte 500 mg olarak kullanılabilir.

Pasiflora ve Kedi Otu: Pasiflora (saat çiçeği) ve kedi otu bitkilerinin şifalı özleri, uyku getirici ve yatıştırıcı etkileriyle ünlüdür. Bunları yatmadan bir saat önce alın. Alkolle birlikte kullanmaktan kaçının. Kullanım miktarı için etiket üzerindeki talimatları inceleyiniz.

Krom: Krom, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur; böylece, gece uykusunun bölünmesini engelleyebilir. Hamilelikte birlikte kullanımından sakının. Akşam yemeği ile birlikte 200-400 mg ölçeğinde kullanılabilir.