Erkeklerde iktidarsızlığa, kadınlarda yağlanmalara karşı bire bir. İşte egzersiz hakkında 14 temel bilgi…
1. Spor yapanlar daha uzun yaşıyor
Radikal’deki habere göre, günde en az 15 dakika egzersiz yapan insanların yapmayanlara oranla ölüm riski yüzde 15 daha az. Günde 15 dakika egzersiz yapan kanser hastasının diğer hastalara oranla yaşama şansı yüzde 10 artıyor. Aynı sürede yapılan spor faaliyeti de ölüm riskini de yüzde 4 oranında azaltıyor.
2. Çikolata performansı artırıyor
Devamlı olarak çikolata tüketenler, egzersiz performanslarını yüzde 50 oranında artırabiliyor. Farelerle yapılan bir deneyden elde edilen bilgilere göre, bitter çikolatayla beslenen kobayların performansında büyük bir artış görülüyor. Koşu bandında daha uzun süre kalan fareleri etkileyen en önemli neden ise kafein.
3. Erkeklerin ilacı spor
Egzersiz yapan erkeklerin üçte biri, yapmayanlara oranla daha az cinsel sorunlarla karşılaşıyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlara göre, haftada rutin olarak üç saat koşan veya haftada en az beş saat tenis oynayan erkeklerde ereksiyon sorunlarına yüzde 30 daha az rastlanıyor.
4. Depresyona bire bir
Depresyona giren veya ruhsal bozukluk yaşayan insanların yüzde 47’si aerobikle rahatlıyor. Sporun ruh sağlığına olan etkisini ortaya koyan bir çalışma, 12 hafta boyunca aerobik yapmış bir grup depresif insanda, neredeyse yarı yarıya oranla iyileşme bulgularına rastlandığı belirtiyor.
5. Üniversİte mezunları spora daha yatkın
ABD’de faaliyet gösteren Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi’nde yapılan bir araştırmada, üniversite mezunlarının liseyi bırakanlara oranla daha fazla spor yaptığı ortaya konuyor. Lise terklerin yüzde 79’u spor yapmaya vakit harcamazken, üniversite mezunlarının yüzde 41’i spor yapmıyor.
6. Müzik yorgunluğu azaltıyor
Egzersiz yaparken müzik dinlemek performansı yüzde 15 artırıyor. Yürüyüş esnasında müzik dinleyenlerin, dinlemeyenlere oranla daha enerjik hissettiğini ortaya koyan araştırmada, müziğin yorgunluk hissini azalttığı belirtiliyor.
7. Garsonlar daha çok yürüyor
Garsonlar, avukat ve polis memurlarından iki kat daha fazla yürüyor. Amerikan Egzersiz Konseyi tarafından yapılan bir araştırmaya göre postacılar günde on üç, apartman görevlileri günde sekiz, garsonlar günde altı, polisler ve avukatlar günde üç kilometre yürüyor. Listede en alt sırada ise yaklaşık iki buçuk kilometreyle sekreterler bulunuyor.
8. Astronotların kasları eriyor
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda altı ay geçiren bir astronot, görevi esnasında egzersiz yapamadığı için kaslarının yüzde 15’ini, kas performansının da yüzde 30’unu kaybediyor. Bu gerçeği göz önünde bulunduran NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ileri vadede spor yapmaya müsait hale getirileceğini açıkladı.
9. Üniforma kilo yapar
İş yerinde rahat kıyafet giyen kişiler, üniforma giyenlere oranla yüzde 8 daha fazla fiziksel aktivite yapıyor ve daha fazla kalori harcıyor. Bir yıl boyunca her iş günü giyilen rahat kıyafetler, haftada 125 kalorinin ekstradan yakılmasına neden oluyor. Yıllık 6250 kaloriye tekabül eden bu durum, yıl içinde fazladan bir kilonun erimesine neden oluyor.
10. Sigarayı bıraktırıyor
Egzersiz yapan ve sigarayı bırakmak isteyenler, egzersiz yapmayanlara göre iki kat daha başarılı oluyor. Yapılan son çalışmalarda haftada en az iki saat egzersiz yapan bir grup insan ile hiçbir şekilde egzersiz yapmayan insanlar karşılaştırıldı. 12 hafta süren gözlemden sonra, spor yapanların yüzde 16’sı sigarayı bıraktı. Bu grubun üyelerinin bir kısmı aynı zamanda sigarayı da bıraktı. Öte yandan spor yapmayanların kilo aldığı gözlemlendi.
11. Yüzmek ömrü uzatıyor
Yüzücüler, koşuculara kıyasla ölüme daha uzak. Güney Carolina’daki Arnold Kamu Sağlığı Merkezi’nde yapılan ve 80 bin kişiden alınan bilgilerle hazırlanan bir araştırmaya göre, profesyonel yüzücülerin diğer sporculara oranla yüzde 50 daha az ölüme yakın olduğu belirtiliyor. Kas gelişimi ve kalori yakımını sağlayan yüzme sayesinde, metabolizma yavaşlığından kaynaklanan hastalıkların da ortaya çıkması gecikiyor.
12. Erkekler daha aktİf
Erkekler kadınlardan daha fazla egzersiz yapıyor. Son yapılan bir araştırmada, kadınların yüzde 60’ının haftada 10 dakikadan fazla spor yapmadığı ortaya çıktı. Erkeklerde ise bu oran yüzde 50’ye ulaşıyor
13. Beyin tümörüne karşı spor
Egzersiz yapan gençlerin beyin tümörüne yakalanma oranı, egzersiz yapmayanlara göre yüzde 36 daha az. Yapılan araştırmalar göre spor, beynin nöronlara destek olan dokularından kaynak alan ve glioma adı verilenw tümöre yakalanma oranın azaltıyor.
14. Kültür-fizik
Ağır egzersizlerden önce kas yırtılmaları ve lif deformasyonunu önleyen kültür fizik hareketleri, aynı zamanda kalori de yakıyor. Yapılan araştırmalara göre, spor yapmadan önce ısınan koşucular, yüzde 5 oranında daha fazla kalori kaybediyor.
Habertürk