Modern hayatın insanları geç olgunlaşıyor

Gençlik
İngiltere’deki psikiyatri klinikleri aldıkları güncellenen yönergelerde bir yenilikle karşılaştı. Yeni yönetmeliğe göre ergenliğin bitimi 18 ile 25 yaş arası. BBC’nin haberine göre bu yeniliğe destek ...
EMOJİLE

İngiltere’deki psikiyatri klinikleri aldıkları güncellenen yönergelerde bir yenilikle karşılaştı. Yeni yönetmeliğe göre ergenliğin bitimi 18 ile 25 yaş arası. BBC’nin haberine göre bu yeniliğe destek veren Londra’da bulunan Tavistock Psikiyatri Kliniği’nden Laverne Antrobus yetişkinliğin herkeste aynı yaşlarda başlamayacağını, zaman zaman bu özelliğin 25 yaşına kadar kazanılamayabileceğini söylüyor. Peki nedir yetişkinliği 25 yaşına erteleyen sebepler?

30’a kadar yolu var

Klinik Psikolog Pınar Mermer bu durumun yeni gündeme gelmiş olsa da ABD ’de ve Avrupa’da uzun zamandır ergenlik yaşı ile ilgili çalışmalar yapıldığını vurguluyor: “18 yaşından sonra devam eden ergenlikler için ‘belirgin yetişkinlik’ tanımı kullanılıyor. Bu konuyla ilgili çalışmalar Türkiye ’de de yapıldı. Ergenlikler 18 ile 27 arasında hatta bazen 30 yaşında son bulabiliyor.” Mermer’e göre yetişkinliğin gecikmesinin sebebi modern hayat . İnsanların üniversitelerde okuması, yüksek lisanslarla okumaya devam etmeleri ya da okullar bittikten sonra evlenmek yerine yurtdışına gidip kendilerini geliştirmek gibi ideallerinin olmasının ‘gerçek hayat’a geçişi geciktirdiğini belirten Mermer “Beyinle ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki beyin mekanizması 24-25 yaşına kadar tam oturmayabiliyor. Bazı insanlarda görülen 24 yaş depresyonu da bu durumla ilişkilidir” diyor.

Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu da okullaşmanın ve eğitim süresinin artması ile birlikte genç insanların ekonomik bağımsızlıklarını çok daha geç kazandığını ve evlenmek ya da çocuk yapmak gibi hamleleri erteleyebildiklerini belirtiyor. Bu ertelemeler yetişkinliğe geçişi geciktiriyor. Değirmencioğlu İngiltere ve ABD gibi ülkelerde evlerinden ayrılmış gençlerin ekonomik krizler sebebiyle ailelerinin yanına geri dönebildiğini de anımsatıyor. 

‘Helikopter ebeveyn’

Mermer’e göre durum ebeveynlerle de ilgili. ‘Helikopter ebeveyn’ diye tanımlanan, kaç yaşına gelirse gelsin çocuklarının her sorunuyla ilgilenen ailelerin çocuklarında sorumluluk duygusu çok daha geç oluşuyor ve yetişkinliğe adım atmayı engelliyor. Mermer ve Değirmencioğlu’nun birleştikleri nokta, sorunun kentli ve eğitimli gençlerin sorunu olması. Büyükşehirlerdeki gençlerin ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları uzun sürüyor. Ekonomik bağımsızlığı kazanamamış gençler, ailelerinin gölgesinde kalıyor.

Radikal