Yetersiz Fiziksel Aktivite Obez Yapıyor

Bilimsel Çalışmalar
Tokat İl Sağlık Müdürlüğü Obezite Birimi Sorumlusu Diyetisyen Emel Çelik, küresel bir halk sağlığı problemi olan obezitenin nedenleri arasında yetersiz fiziksel aktivitenin önemli bir yer tutmakta old...
EMOJİLE

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü Obezite Birimi Sorumlusu Diyetisyen Emel Çelik, küresel bir halk sağlığı problemi olan obezitenin nedenleri arasında yetersiz fiziksel aktivitenin önemli bir yer tutmakta olduğun söyledi. 
  
Türkiye’de son 12 yılda obezite kadınlarda yüzde 34, erkeklerde yüzde 107 oranında artarken bu artışın ana nedenleri arasında insanların televizyon ve bilgisayar karşısında uzun süre vakit geçirerek gün içerisinde harcadığı enerji miktarının azalması olarak gösteriliyor.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü Obezite Birimi Sorumlusu Diyetisyen. Emel Çelik, fiziksel hareket azlığı ve hareketsiz bir yaşam şekli, ağırlık artışına neden olarak kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok kronik hastalığın oluşma riskini arttırmakta olduğunu söyledi.

Bu nedenle sağlığın korunmasında ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte düzenli fiziksel aktivite de önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Çelik, düzenli fiziksel aktivitenin bedensel sağlığımız, ruhsal ve sosyal sağlığımız ve gelecekteki yaşantımız üzerine olan etkileri bulunmakta olduğunu kaydetti.

Türkiye’de çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında fiziksel aktivitenin henüz bir yaşam stili halini almadığını yapılan araştırmaların göstermekte olduğunu ifade eden Çelik,

"Bu nedenle, toplum olarak, çocukluk çağından itibaren daha hareketli, aktif, düzenli egzersiz alışkanlığı edinilmesi konusunda özendirici ve cesaretlendirici olunmalıdır. Ayrıca güvenli fiziksel aktivite programları için fiziksel aktivite programları ısınma ve dinlenme periyotlarını içermelidir. Egzersiz sürekli olmalı, yavaş yavaş artırılmalıdır. Haftanın her günü aktif olunmalı, hafta sonu sporcusu olunmamalıdır. Uygun giysi ve araç kullanılmalıdır. Sevilen egzersizler yapılmalıdır. Egzersize başlamadan önce veya uzun süre egzersiz yapılmadıysa sağlık muayenesi yaptırılmalıdır. Vücuttan gelen uyarılara dikkat edilmeli, kalp atım hızında artış, göğüs, diş, ağız, boyun ve kollarda ağrı, baskı, baş dönmesi, hafif baş ağrısı, soğuk ter, şaşkınlık gibi belirtiler olduğunda hemen doktora başvurulmalıdır. Sağlıklı vücut kompozisyonu için uygun enerji alımı ve sağlıklı diyet uygulanmalıdır. Haftada 3-4 kez yapılan, 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite bile genellikle sağlığımız üzerinde olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterli olduğu unutulmamalıdır" dedi. 

Star