Gençlerin modaya ilgisi tutku düzeyinde değil

Gençlik
Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (SEKAM) tarafından 81 ilde 15-28 yaş arasındaki 5541 kişi ile yapılan gençlik araştırması gençlerin modaya olan bakışı ve tüketim ile ilişkisi konusun...
EMOJİLE

Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (SEKAM) tarafından 81 ilde 15-28 yaş arasındaki 5541 kişi ile yapılan gençlik araştırması gençlerin modaya olan bakışı ve tüketim ile ilişkisi konusunda önemli sonuçlar ortaya koyuyor. Araştırma sonuçlarına göre gençlerin yüzde 65,6’sı modayla ilgili olduğunu ancak bu ilginin tutku düzeyinde olmadığını belirtiyor. 

ARAŞTIRMANIN AYRINTILI SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Araştırma kapsamında gençlere modanın anlamı ve birey açısından modanın önemi soruldu. Katılımcıların sorulara verdiği cevaplara göre, gençlerin yüzde 11’i modanın mutlaka takip edilmesi gerektiğine inanıyor, yüzde 23’ü modayı bir tüketim köleliği olarak görüyor, yüzde 66’sı da modayla ilgili olduğunu ama bu ilginin tutku düzeyinde olmadığını ifade ediyor.

Modanın birey açısından önemli olup olmadığı konusunda ortaya çıkan sonuçlara baktığımızda da, gençlerin yüzde 21’inin modayı birey açısından önemli gördüğü, yüzde 79’unun da önemli görmediği sonucu ortaya çıkıyor.

MODAYI TAKİP EDENLER ZENGİNLİK VE GÜZELLİĞİ ÖNEMSİYOR

Ayrıca araştırmada modanın insanların kişilik özellikleri üzerinde etkili olup olmadığını araştırmak amacıyla katılımcılardan “Zengin olmak bireyin kişilik ve hayatı açısından önemli midir”, “Güzellik/yakışıklılık bireyin kişilik ve hayatı açısından önemli midir”, “Bedensel güzelliğin herkes tarafından görünür şekilde giyinmek normaldir.” şeklindeki yargı cümlelerini değerlendirmeleri istendi. Verilen cevaplara göre, modayı mutlaka takip ederim diyenlerin zenginliği ve güzelliği/yakışıklılığı bireyin kişilik ve hayatı için çok önemli bulduğu; ayrıca bedensel güzelliğin herkes tarafından görünür şekilde olmasını onayladığı saptandı. 

GENÇLERİN TÜKETİM ALIŞKANLIKLARI

SEKAM’ın yaptığı gençlik araştırması gençlerin tüketim alışkanlıkları ilgili de önemli tespitlerde bulunuyor. Araştırmada katılımcı gençlere “Bir ürünü satın alma nedeni” soruldu. Alınan cevaplara göre katılımcıların yüzde 79,4’ü ihtiyaç hissettiği ürünü satın aldığını ifade ederken, yüzde 20,6’sı hoşuna gittiği ürünü satın aldığını ifade etti. Modayı takip etmekle ürün satın alma nedeni arasındaki ilişkiye baktığımızda, modanın takibini çok önemli bulan gençlerin yüzde 34’ünün, ihtiyacı olmadığı halde salt hoşuna gittiği için bir ürünü satın aldığını; modanın takibini hiç önemli bulmayanların ise yüzde 16’sının ihtiyacı olmadığı halde sadece hoşuna gittiği için bir ürünü aldığını görüyoruz. 

Araştırma sonuçlarına göre, tutumlu olan ya da tutumlu olmayı önemseyen gençlerin yüzde 84,7’sinin ihtiyaç hissettiğini ürünü alırken, yüzde 15,3’ünün hoşuna giden ürünü aldığı saptanan bir önemli sonuç olarak karşımıza çıkıyor. 

GENÇLER ALIŞVERİŞTE MARKAYI MI FİYATI MI DİKKATE ALIYOR?

Gençlerin alışveriş tercihlerini ortaya koymak amacıyla katılımcılara bir ürün satın alırken hangi ölçütü dikkate aldıklarını belirtmeleri istendi. Elde edilen verilerden ortaya çıkan sonuca göre, gençlerin yüzde 66’sı bir ürün satın alırken öncelikle kalitesine dikkat ederken, yüzde 23’ü fiyatını dikkate alıyor ve yüzde 7’si de ürünün markasını önemsiyor. Ayrıca ihtiyaç hissettiği ürünü alanlar, hoşuna gittiği için bir ürünü anlara göre ürünün daha çok kalitesine bakıyor. Hoşuna gittiği için alanlar ise satın alma nedeni olarak ürünün daha çok markasını dikkate alıyor.

On5yirmi5