‘Sigara Zammı Halkın Sağlığına Kan Sürer’

Bilimsel Çalışmalar
Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, ”Kaçakçılığın artacağı endişesiyle fiyatların düşürülmesi zehir tacirlerinin ekmeğine yağ, halkın sağlığına ise kan sürer” dedi Yeşilay Cemiy...
EMOJİLE

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, ”Kaçakçılığın artacağı endişesiyle fiyatların düşürülmesi zehir tacirlerinin ekmeğine yağ, halkın sağlığına ise kan sürer” dedi

Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı ile Sigara ve Bağımlılığa Hayır Derneği Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Yeşilay Sepetçiler Kasrı Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Ortak basın bildirisini okuyan Balcı, her yıl dünyada sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle 5 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Sigara üreticisi gözünden bakıldığında, her yıl 5 milyon müşterinin kaybedildiğini ifade eden Balcı, ”Bunu mutlaka ikame etmek gerekiyor. Düzenli içicilerin yüzde 90’ından fazlası 20 yaşından önce sigaraya başladığına göre, her yıl sigaraya başlayan genç ve çocukların sayısı 5 milyondan az olmamalı. İşte sigara endüstrisi için sigara fiyatlarının, başka bir deyişle sigara üzerindeki vergilerin önemi buradan geliyor” diye konuştu.

Gençlerin sigaraya başlamasında sigara fiyatının, özellikle en düşük fiyatlı sigaranın çok önemli olduğunu kaydeden Balcı, ”Sigara fiyatlarının yüksek olması, ‘felaketten önce’ mücadeleyi esas alan sivil toplum kuruluşları açısından önemlidir. Kanada örneği… 1979-1991 yılları arasında Kanada’da sigaradaki reel fiyat artışı yüzde 159 olarak gerçekleşti. Buna karşılık gençler arasında sigara içme oranı yüzde 42’den yüzde 16’ya düştü. 1994’te kaçakçılıkla ilgili argümanların artması üzerine hükümet sigara üzerindeki vergileri, fiyatı üçte bir oranında düşürecek şekilde indirdi. Sonuç ne mi oldu? Gençler arasındaki sigara içme oranı tüm diğer tedbirlere rağmen, yüzde 16’dan yüzde 20’ye çıktı ve hala çıkmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

AA