Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Yüksel, bahar alerjisinin, çocuklarda okul, erişkinlerde iş performansı düşüklüğüne yol açtığını ayrıca astım hastalığına sebep olabildiğini bildirdi. Yüksel, yaptığı açıklamada, ilkbahar mevsimiyle birlikte bahar alerjisi vakalarının görülmeye başlandığını söyledi.
Çiçek ve ağaçların polenlerinin yüze ve burna değmesiyle bahar alerjisi ya da saman nezlesi denilen hastalığın bulgularının ortaya çıktığını, hapşırma, öksürük, burun akıntısı, gece burun tıkanıklığı nedeniyle uykusuzluğun, alerjinin klasik bulguları olduğunu anlatan Prof. Dr. Yüksel, şunları kaydetti:
”Bahar alerjisi uykusuzluk nedeniyle çocuklarda okul, erişkinlerde iş performansı düşüklüğüne yol açıyor. Biz buna bahar alerjisinin görülmeyen yüzü diyoruz. Bu yıl baharın erken gelmesinden dolayı alerji bulguları arttı. Bahar alerjisi alerjik bronşitten de öte alerjik astıma neden olur. Bahar alerjisi olan çocuklarda ve erişkinlerde astım hastalığı oranı 4 ile 8 kat arası yüksektir.”
Bahar alerjisi olanların gözlerinde yanma ve sulanma şikayetlerinin meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Yüksel, şu bilgileri verdi:
”Bu hastalar sürekli göz doktorlarına giderler, görme bozukluğu veya benzeri bulgulardan yakınırlar. Bu bulgular bazen o kadar gözün beyaz noktasını etkiler ki, bu ağır bir hastalık gibi görünebilir.
Bahar alerjisinin bir yüzü de kronik sinüzit halidir. Kronik sinüzit olan her hasta mutlaka bahar alerjisi açısından gözden geçirilmelidir. Ancak bahar alerjisinin en önemli yönü bahar astımına yol açmasıdır. Bu hastalar sadece üst solunum yolları bulgularıyla bilinmektedir. Yani burun tıkanıklığı, burunda kaşınma, gözlerde yanma, kızarıklık ve kaşıntı vardır. Ama bronşları görmediğimiz için, bronşlara giden polenleri görmüyoruz, bunların yaptığı etkiden dolayı çocuklarda ve erişkinlerde zaman zaman nefes darlığı, hırıltı, uzun süreli öksürük, spor yaparken erken yorulma ve sık nefes alma ve hırıltı karşımıza çıkar.”
AA