Annelik yaşını geciktirmeyin!

Bilimsel Çalışmalar
Kadın Hastalıkları, Doğum, İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, ileri yaşta anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınlar ortalama 35 yaşından sonra yumurta sayılarının az...
EMOJİLE

Kadın Hastalıkları, Doğum, İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, ileri yaşta anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınlar ortalama 35 yaşından sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulmasının tüp bebekte de gebelik oranlarını düşürdüğünü ifade etti.

Kadın Hastalıkları, Doğum, İnfertilite ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Tolga Ecemiş, “Tıptaki gelişmelere paralel olarak gebelik takibindeki gelişmeler de ileri yaş gebeliklerini teşvik eder bir hal aldığını” belirtti. 

Ecemiş, “İleri yaş da anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınlar, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranları düşmektedir. Bu nedenle bayanlara gebeliği geciktirmemeyi yani anne olmayı öneriyoruz” diyor cve şöyle devam ediyor:

Kısırlık nereye gidiyor?

Avrupa Birliği’nin en son hazırladığı raporu, doğal yollarla üremenin 2050 yılının sonlarında % 90 oranında azalacağını öngörmektedir. Kısırlaşmadaki en önemli göstergelerden birisi, sperm sayısındaki azalma.

Dünya Sağlık Örgütü’nün son yayınladığı rapora göre erkeklerde ortalama sperm sayısı, 100 yıl önce 100-120 milyonken artık 15 milyona kadar düşmüştür. Bu düşüşün en önemli nedeni, insanı modern yaşamla buluşturan teknolojik gelişmeler, sanayileşmedeki artışa bağlı ağır metallerin alımı, hava, su, çevre kirliliği, beslenme, obezite, sigara ve alkol tüketimindeki artış olarak gösterilmektedir.

Kısırlaşmadaki artışa neden olan diğer bir faktör de, kadınların modern toplum düzenine ayak uydurarak iş ve kariyer telaşı ile doğurganlıklarını ertelemeleridir. Bu da beraberinde yumurta yaşlanmasını ve genetik hasarda artışı getirmektedir. Bilimsel verilere göre 35 yaş sonrasında tüp bebek yapılsa dahi gebelik oranları, yüzde 30’ların altına düşmektedir.

2014 ABD “35 yaş üstü verileri”

“Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü” tarafından yapılan yeni klinik deneme çalışmaları, bebek sahibi olmak isteyen ama hamile kalamayan orta yaştaki çiftlerin diğer tedavi yöntemlerini atlayarak doğrudan tüp bebek denemeleri gerektiğini kanıtladı. Bu çalışma, Boston’daki iki kısırlık merkezinde tedavi gören ve açıklanamayan kısırlık sorunu olan orta yaştaki 154 çift üzerinde yapıldı. Bu deneysel çalışma ile varılan sonuç, 38 yaş ve üzeri kadınların tüp bebek yoluyla ilk iki deneme sonrası hamile kalma olasılıklarının diğer tedavilere göre beş katı daha yüksek olduğunu gösterdi.

İleri yaş tüp bebek tedavisi

Akşam gazetesinin haberine göre ileri anne yaşı dendiğinde 35 yaş ve üzerinde olan anne adayları anlaşılmaktadır. Yaş ile birlikte kadının gebe kalma potansiyeli de azalmaya başlar. 40’lı yaşlarda gebe kalma olasılığı %50 civarında azalır. Gebelik olsa bile, düşük riski de %30 civarındadır. Doğal yöntemlerle gebe kalma şansının azalmasına rağmen infertilite tedavisi ile bu şans %10 kadar arttırılabilir. Bu tedavide önemli olan yumurtalıkların rezervidir. 45 yaş üzerindeki kadınların tedaviye cevap vermeleri çok zor olduğundan, Tüp Bebek uygulamasını önermiyoruz. Tüp bebek yönteminin başarıya ulaşması için kadının yumurtalıklarında yumurta kalitesi büyük önem taşımaktadır. Yumurta azalması veya kalitesinin bozulması bazı durumlarda daha erken yaşta, olabilmektedir. Bu yüzdendir ki “Anne Olmak İçin Geç Kalmayınız”…