Sigara Gözler İçin de Zararlı

Şifali Bitkiler
Sigara içmek insan sağlığına pek çok olumsuz etki yapıyor. Sigara içmenin neden olduğu rahatsızlıklar içinde en bilineni akciğer kanseri olsa da sigaranın vücutta neredeyse tüm organ sistemleri üzerin...
EMOJİLE

Sigara içmek insan sağlığına pek çok olumsuz etki yapıyor. Sigara içmenin neden olduğu rahatsızlıklar içinde en bilineni akciğer kanseri olsa da sigaranın vücutta neredeyse tüm organ sistemleri üzerinde istenmeyen etkileri bulunuyor.

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi’nden Doç. Dr. Sinan Tatlıpınar, sigaranın gözde de önemli olumsuz etkileri olduğunu belirterek şunları söylüyor:

“Gözde sigara içmenin neden olduğu olumsuz etkilerin en önemlilerinden biri yaşa bağlı makula dejenerasyonudur. Makula lutea (sarı nokta), retina tabaka-sında görme hücrelerinden en yoğun bölge olup aynı zamanda keskin görmeyi sağlayan bölgedir. Makula dejenerasyonu (yaşa bağlı makula dejenerasyonu, senil makula dejenerasyonu, sarı nokta hastalığı) tipik göz dibi bulguları olan ve ileri yaştaki kişilerde görülen bir retina hastalığıdır.

SARI NOKTA HASTALIĞINDA SİGARA

Yaşa bağlı makula dejeneresansı ülkemizde ve dünyada 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık yaşanan görme azlığı sebepleri arasında yer alıyor. Bu hastalıkta hastaların ilk şikâyeti görme düzeyinde azalma, merkezi görememe, düzensiz görme ve görmede kırılma şeklinde olmaktadır.”
Hastalığın risk faktörleri arasında ileri yaş, genetik yatkınlık, ultraviyole ışık ve sigaranın yer aldığını vurgulayan Dr. Tatlıpınar, “Bunlar arasında kişinin kendisi tarafından engellenebilecek en önemli risk faktörü sigara kullanımıdır. Bu nedenle sarı nokta hastalığı tespit edilen kişiler mutlaka sigarayı bırakmalı” diyor.

KATARAKT RİSKİNİ ARTIRIYOR

Dr. Tatlıpınar, sigara kullanımının riski artırdığı diğer göz hastalıklarından birinin de katarakt olduğunun altını çiziyor:

“Yapılan çalışmalarda sigara içenlerde kataraktın daha sık görüldüğü rapor edilmiştir. Tiroid hastalığına bağlı gelişen tiroid oftalmopati, göz küresinin öne çıkması ve göz kaslarının hareket bozukluğuyla karakterize bir durumdur. Sigara kullanımının bu durumun ortaya çıkma riskini artırdığı bilinmektedir. Sigaranın neden olduğu damar tahribatı diyabetik retinopati ve glokom gibi göz hastalıklarında hasarın ilerlemesine neden olabilmektedir.”