Güneş Çarpmalarına Dikkat

Şifali Bitkiler
Havaların ısınmasıyla birlikte uzmanlar, güneş çarpması ve sıcaklığın olumsuz etkilerine karşı önlem alınması konusunda uyarılarda bulundu. Kafein, alkol ve fazla miktar-da şeker içeren içecekler sıvı...
EMOJİLE

Havaların ısınmasıyla birlikte uzmanlar, güneş çarpması ve sıcaklığın olumsuz etkilerine karşı önlem alınması konusunda uyarılarda bulundu. Kafein, alkol ve fazla miktar-da şeker içeren içecekler sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemesi gerekiyor.  

Aşırı sıcağa maruz kalmak, sıcak çarpması, sıcak bitkinliği ve sıcak krampları gibi rahatsızlıklara yol açarak başta beyin olmak üzere hayati organlara zarar verebiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Yeşilot, yaz mevsimi ile birlikte sıcaklık ve nem artışı yaşandığını, buna bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu duruma uyum sağlamakta zorlandığını söyledi.

Vücudun normalde terleme ile ısısını dengede tutmaya çalıştığını ifade eden Dr. Yeşilot, yüksek sıcaklıkta ise terleyerek beden ısısının dengede tutulamayacağını kaydetti. Yeşilot, şunları söyledi: "Özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir."

Aşırı sıcaklar en fazla 4 yaşından küçük çocuklar, yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar ile kronik hastalığı olanları etkiliyor. Risk grubunda bulunanların günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması öneriliyor. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmesi; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmesi ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılması tavsiye ediliyor.

Spor için nispeten sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi, fiziki aktivitede oluşan su kaybının mutlaka giderilmesi gerekiyor. Su içmek esas olmakla beraber, su dışında süt, ayran ve meyve suyu vücudun ihtiyacını karşılıyor. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücutta sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemesi gerekiyor.

Sıcak çarpmasına karşı hangi önlemler alınmalı?

Güneş veya sıcak çarpması: Acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabilir. İlkyardımda; kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya vantilatör, klima gibi soğutucularla soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Sıcak bitkinliği: Uzun süre aşırı sıcağa maruz kalma ve yeterli miktarda sıvı almamaya bağlı su ve mineral kaybıyla meydana gelir. Güneş çarpmasının daha hafif şekli olup hayati tehlike yoktur. İlkyardımda; serin bir yerde istirahate alınan hastanın giysileri gevşetilir, sırt üstü yatırılarak bacakları yükseltilir. Islak havlu veya bezle serinletilmeye çalışılır. Bol miktarda sıvı verilir.

Sıcak krampları: Genellikle karın, bacak ve kol kaslarının fiziksel aktivite sırasında ağrılı spazmlarıyla meydana gelir. Sıcak krampları için tıbbi tedaviye gerek yoktur; kişinin yaptığı aktivite durdurulmalı, sakin ve serin bir yerde oturtulmalıdır.

Güneş yanıkları: Uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Eğer etkilenen kişide ateş, su toplanması ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/