Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Durmuş, 20 yaş dişinden kaynaklanan ağrıların tedavisinin ağrı kesicilerle geciktirilmesinin öncelikle kiste ve daha sonra da tümöre neden olabileceğini bildirdi.
”Akıl dişi”nin çoğunlukla kemik veya yumuşak doku içinde gömülü olarak kaldığını belirten Durmuş, ”Bu dişlerin ağrı, şişlik ve ağız kokusu gibi basit şikayetlere neden olması durumunda insanlar antibiyotik ya da ağrı kesici alıyor. Bu şekilde diş hekimine başvuru geciktiriliyor” dedi.
Bu tür şikayetleri olan hastaların hemen bir diş hekimine başvurmaları gerektiğine dikkati çeken Durmuş, şunları kaydetti:
”Halk arasında akıl dişi olarak da bilinen 20 yaş dişindeki ağrıların ilaçlarla geciktirilmesi ilerleyen yıllarda ağız tümörüne bile neden olabilir. Bu aşamaya gelmiş dişler alındıktan sonra çenede kemik kaybına ve komşu dişlerin çekilmesine de neden oluyor. Bütün bu komplikasyonlar göz önüne alındığında çıkmayan gömülü dişlerin bu tarz problemlere neden olabileceği düşünülerek 18 yaşından itibaren cerrahi müdahale ile alınıyor. Aynı zamanda bu dişler çıkarken diğer dişlerin de kapanışını bozmaktadır. Diğer dişlerde de çapraşıklığa neden oluyor. Kliniğe başvuran bu tarz hastaların klinik ve röntgen muayenesi yapıldıktan sonra akıl dişinin normal olarak sürmeyeceğine karar verilmesi durumunda cerrahi işlemle alınmasına karar verilmektedir.”