Ailelerin, çoğu zaman iyi niyetle başkalarıyla kıyaslaması çocukların kişiliğinde ters etki meydana getiriyor. Psikiyatrist Hasan Sezeroğlu, kıyaslama yönteminin çocuklarda özgüven kaybına neden olduğuna dikkat çekti. Kıyaslamanın kekemelikten okul başarısızlıklarına, hatta ‘madde bağımlılığına’ kadar birçok problemi beraberinde getirdiğini ifade etti.
Kıyaslama neticesinde çocuğun kendine olan saygısını kaybettiğini belirten Sezeroğlu, bu travmaların ileriki dönemlerde psikolojik sorunlara neden olacağını vurguladı. Sezeroğlu’nun verdiği bilgilere göre, ebeveynleri tarafından sürekli aşağılandığını düşünen çocuk, özellikle gelişme döneminden sonra saldırgan bir tutum takınabiliyor. Kıyaslanma davranışı sonrası çocuk çevresiyle arasında duvarlar örmeye başlar.
Toplumdan kendisini soyutlamasına neden olabilir. Fakat bu her çocuk için geçerli değildir. Kıyaslamayı kanıksamış bir çocukta bu durum hiçbir etki göstermeyebilir de. Çünkü her çocuğun durumu algılayışı farklıdır. Ancak ileriki yıllarda bilinçaltına yer ettiği için birçok davranışını olumsuz yönde etkiler. Bu konuda en büyük vazifenin ailelere düştüğünü ifade eden Hasan Sezeroğlu, ebeveynlerin bu yanlış davranışa devam etmemeleri gerektiğini söyledi.