‘Katil yosun’ kanserli hücreleri öldürüyor

Şifali Bitkiler
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü ile DEÜ Fen Fakültesi’nin birlikte gerçekleştirdiği çalışmada, “katil yosunun” kanserli hücreleri yok ettiği tespit ed...
EMOJİLE

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü ile DEÜ Fen Fakültesi’nin birlikte gerçekleştirdiği çalışmada, “katil yosunun” kanserli hücreleri yok ettiği tespit edildi.

DEÜ Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Temel Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Baskın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevresel faktörlerin, kirliliğin ve daha birçok sebebin kansere neden olabildiğini, son yıllarda bu hastalıkla mücadele konusunda çeşitli bilimsel çalışmaların yapıldığını anlattı.

“Kanser ilaçları ve diğer ilaçların da bir kısmı aslında doğada olan ham maddeler. Ancak bunun doğadan bulunup işlenip ne işe yaradığının bulunması bizi bekliyor. Türkiye, bitki ve hayvan kaynakları açısından çok zengin ve kendine özgü türlerin bulunduğu bir ülke” diyen Baskın, Onkoloji Enstitüsü Laboratuvarlarında çeşitli araştırmalar yaptıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin bitkisel ham maddeler açısından zengin bir ülke olduğuna işaret eden Baskın, şöyle konuştu:

“Bu etkin maddeleri, doğadan bilimsel koşullarda ham madde haline getirdikten sonra bu laboratuvarımızda normal ve kanser hücreleri üzerine nasıl etki gösterdiklerini kanıtlamaya çalışıyoruz. Kullanılan bu malzemelerden ilaç adayı olan bir molekül bulabilirsek bununla ilgili ilaç geliştirme çalışmalarında başlatmak istiyoruz. Bu laboratuvarda etkin madde çalışmalarını sürdürdüğümüz ve birlikte çalıştığımız grup var. Bunlar ham maddeyi elde eden grup. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Levent Çavaş hocamızın ekibi. Daha önce o ekiple bizim sahillerimizde bolca bulunan katil yosun adını verdiğimiz bir deniz canlısından birtakım etkin maddeler elde ettiler. Biz onların hücre düzeyinde nelere yol açtığını bulduk. O ekip Avrupa Birliği proje içerisinde bunu ilaç olarak ya da sanayide etkin bir madde olarak kullanabilir miyizi soruyorlar. Umutluyuz bundan. Gelişmelerden. Laboratuvarlarımızda yaptığımız araştırmada bu yosunun kanserli hücreleri öldürdüğünü tespit ettik. Ama bunun kanser ilacına dönüşme süreci çok farklı aşama ve uzun bir yol .O aşamada da sanayi işbirliğine, büyük bütçeli laboratuvar ve çalışmalara ihtiyacımız var. “

– Deniz hıyarı da araştırılıyor

Baskın, yeni başlattıkları bir projede de diğer bir deniz canlısı olan deniz hıyarlarının kanser üzerindeki etkilerini araştıracaklarını ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan deniz hıyarının çıkarılmasıyla ilgili iznin alındığını dile getiren Baskın, “Deniz hıyarından birtakım etkin maddeler elde ederek bunların hücreler üzerine ya da mikroplar üzerine etkisini ve bir ilaç adayı olup olmayacağını araştıracağız. Bunun dışında da laboratuvarımız her türlü ilacın, etkin maddenin hücreler üzerinde etkisini ölçecek altyapıya sahip” diye konuştu.