Bebeğiniz Kucağınızdan İnmesin

Çocuk
Kucağa alıştırılmayan ve yattığı yerde çeşitli oyuncaklarla oyalanmaya alışan bebek, annesinin işlerini kolaylaştırsa da sürekli ona ulaşma arzusundadır. Zaman Gazetesi’nden Şemsinur Özdemir&rsq...
EMOJİLE

Kucağa alıştırılmayan ve yattığı yerde çeşitli oyuncaklarla oyalanmaya alışan bebek, annesinin işlerini kolaylaştırsa da sürekli ona ulaşma arzusundadır. Zaman Gazetesi’nden Şemsinur Özdemir’in haberine göre, çocuk psikolojisi uzmanları, bebeği kucağa alma konusunda hem anneyi hem de bebeği rahat ettirecek bir çözüm öneriyor; baby sling. Türkçeye ‘bebek askısı’ şeklinde çevrilen bu yöntem, çeşitli şekillerde bebeği kucağına bağlayan annenin iki elinin de serbest kalması ilkesine dayanıyor. 

Bebekler doğdukları andan itibaren annelerinin kucağını istiyor. Anne kucağının sıcaklığındaki güven duygusunu hissetmek, onların duygusal sağlığı için çok önemli bir ihtiyaç. Hem de anne rahmindeki rahat, sıcak ve güvenilir ortamdan tamamen yabancı bir dünyaya gelen bebeğin en büyük hakkı kucağa alınmak. Elbette her anne, bebeğini sürekli kucağında tutsa hiç bıkmaz ama bu arada evin temizlenmesi, toparlanması, bebeğe mama hazırlanması, alışveriş yapılması gerekir. Bu yüzden eskiden beri annelere, bebeği kucağa alıştırmaması tavsiye edilir.

Yattığı yerde çeşitli oyuncaklarla oyalanmaya alışan ve kucağa alınmaktan ümidini kesen bebek, annesinin işlerini kolaylaştırsa da sürekli ona ulaşma arzusundadır. Çocuk psikolojisi uzmanları, bu konuda hem anneyi hem de bebeği rahat ettirecek bir çözüm öneriyor: Baby sling. Türkçeye ‘bebek askısı’ şeklinde çevirebileceğimiz bu yöntem, çeşitli şekillerde bebeği kucağına bağlayan annenin iki elinin de serbest kalması ilkesine dayanıyor. Böylece anne, evdeki sorumluluklarını yerine getirirken bebeğini kendinden uzaklaştırmak zorunda kalmıyor. Ayrıca bebeğin ağırlığı bel, omuz ve ayaklarına dengeli bir şekilde dağıldığı için ağrı yaşamıyor.

Anadolu’da bebeğini sırtına bağlayan anne manzarasına alışkın olduğumuz için bebek askısı biraz tanıdık geliyor ama yeni akımda bebek annenin ön tarafına bağlandığı için sürekli göz teması, emzirme kolaylığı, alıp bırakırken pratik olması yönünden daha avantajlı. Bebeğe ve anneye duruş konusunda daha çok seçenek sunması yönünden de bildiğimiz ‘kanguru’lardan kullanışlı. Daha çok Afrikalı kadınların geleneksel uyguladığı bu yöntem, Amerika, Avrupa ve Rusya’da son yıllarda yaygın olarak kullanılıyor.

Psikolog Nilüfer Devecigil, artık bebek arabalarının yerini bebek askısının aldığını söylüyor. Kızı Irmak’ı evde ve dışarıda sürekli bu şekilde taşıdığını belirten Devecigil, "Bu şekilde annenin kucağına doyan bebek, vakti geldiğinde zaten oradan iniyor ve anneden kolayca ayrılabiliyor. Bağlanma sorunu yaşamıyor. Anneler, kucağa alışırsa yapışır kalır diye korkmasın." diyor.

Eğitimci-yazar Seyhan Büyükcoşkun, askı ile kullanılan çanta şeklindeki modeli 23 sene önce Türkiye’de hiç bilinmezken, İsviçre kraliyet ailesinden bir kadının fotoğrafında görüp çok beğenmiş. Eşi yurtdışından dönerken ilk bebeği için getirmiş. Kullanmaya başladığında dönüp bakanlar çok olmuş hatta yaşlı bir teyze baş örtülü bir kadına yakıştıramamış olacak ki sokakta azarlamış Seyhan Hanım’ı. Eşi bebeği bu şekilde taşıdığında ise çevrenin nazarında daha da acayip karşılanmış. "Benim gibi sık sık otobüs kullanan bir anne için çok elverişliydi. Sadece askılar kıyafetimi büzdüğü için tedirgin olurdum." diyen Büyükcoşkun, bebek askısı için şunları söylüyor: "Şehir hayatı insanları her türlü ihtiyacın karşılanmasında biçimsel yeniden yapılandırmaya teşvik ediyor. Paris’te Afrikalı kadınlar şık mantolarının üstüne ünlü modacıların şallarıyla bağlıyor bebeklerini ve bu çok normal görülüyor. Bebeği bu şekilde taşımak, anne bedenine yapışması itibariyle şık araba koltuklarında taşınmaya göre çok insani bir form."

İKİ KATLI, DİKİŞLİ MODEL

Doğumdan itibaren bebeğin ağırlığına göre 6-8 aya kadar kullanılabilir. Kumaşın sarkma ve yırtılmaya karşı iyi kalitede olması gerekir. Bebek askısının uzunluğu annenin boyuna, genişliği ise bebeğin kilosuna bakılarak ayarlanır. Ortalama 150 cm bir kumaş önce uzunlamasına ikiye katlanır ve iki ucundan birbirine dikilir. Bir omuzdan geçirilerek bebek, kumaşın arasına yerleştirilir. Küçük bebekler bu modelin içinde rahatça emzirilip uyutulabilir.

HALKALI MODEL

8 aydan 1,5 yaşa kadar rahatlıkla kullanılır. Kumaşın bir ucuna dikilen iki halkanın içinden diğer ucu geçirilerek bebeğe ve anneye uygun bir genişlik ayarlanır. Bir omuzdan geçirilerek kullanılır. Bebek kucakta yatarak veya sağ-sol kol tarafında oturur pozisyonda rahatça taşınır. Rus asıllı Natali Arslantürk, ülkesinde herkesin kullandığı bebek askısının Türkiye’de bilinmediğini görünce çok şaşırmış. Ankara’da sokakta görüp beğenenlere siparişle üretim yapıyor.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/