Avrupa Birliği Küresel Sağlık Durum Raporu’na göre Avrupa’da 10 yaşından küçük her 4 çocuktan biri alerjik hastalıklardan etkileniyor.
Evdeki tozlar, deterjan ve bakım ürünlerindeki parfümler, uzun tüylü halılar, peluş oyuncaklar çocuğunuzdaki alerjik hastalıkların nedeni olabilir. Alerjik hastalıklara çocukluk çağında daha çok rastlanır. Çocukluk çağı alerjileri sadece bahar aylarında görülmez, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Uzunoğlu, alerjilerin yaz, kış demeden çocukların sağlığını tehdit eden bir sorun olduğunu söyledi.
Kabaca iki tür alerjiden bahsetmek mümkündür: İlki primer alerjiler; yani daha önce karşılaşmamış bile olsa o maddeye ilk karşılaşmasında alerjik reaksiyon gösterme halidir. Diğeri de alerjenle temas ede ede zamanla gelişen duyarlılaşma şeklinde ortaya çıkan alerjiler” diyen Dr. Uzunoğlu, alerjinin tipini anlamak için çocuğu iyi gözlemek gerektiğini belirtti, şu bilgileri verdi:
ÇOCUĞUN ALERJİSİNİN FARKINDA OLUN
“Çocuklarda çok fazla madde alerji nedeni olabilmektedir. En başta cilde temas eden kimyasallar gelir çünkü deri vücudumuzun en büyük ve geniş organı olup bu yüzeye temas eden maddeler deriden kana karışmak suretiyle alerjiye neden olabilmektedir. Ayrıca çok küçük yaşlardan itibaren inek sütü, yumurta akı, buğday fındık gibi gıdalara bağlı egzema şeklinde gıda alerjileri (sadece anne sütüyle beslense bile annenin yediklerine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir) ve daha büyük çocuklarda da polen, ev tozu, hayvan tüyleri ve küf mantarları gibi solunan partiküllere bağlı olarak solunum yolu alerjileriyle karşılaşmaktayız.
DERİ ALERJİLERİ KÜÇÜK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR
Egzama başta olmak üzere deri alerjileri deriye temas eden alerjen kozmetik ve kimyasallara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Egzama ayrıca inek sütü, yumurta akı, buğday vs gıdalarla da ortaya çıkabilir. Egzama gibi deri alerjileri daha çok küçük çocuklarda görülür. Bu çocuklarda yaşla egzama azalırken yaş ilerledikçe (3-4 yaştan itibaren) alerjik nezle, astım gibi solunum yolu alerjileri belirginleşir.
PARFÜME ALERJİSİ OLABİLİR
Koku, parfüm, fragrans gibi maddeler her ne kadar polen, küf mantarı veya ev tozu gibi “gerçek” alerjen olmayıp “irritan” olarak kabul edilirlerse de bunların gerçek alerjik reaksiyonları tetikleyebildikleri görülmüştür. Bu maddelerle karşılaşılınca ortaya çıkabilen aksırık, göz yaşarması, burun kaşıntısı, baş ağrısı, deride kızarıklık vs reaksiyonu alerjik reaksiyon olarak kabul etmek gerekir. En tipik parfüm alerjisi çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılarıyla ortaya çıkandır.
DOĞAL KOKULAR ALERJİ YAPABİLİR
Kozmetik, deodorant, el sabunları, çamaşır deterjanı ve yumuşatıcılarda bulunan sümbül, kekik, tarçın, sığla ağacı kokuları; yine parfüm ve birçok kozmetiklerde tatlandırıcılarda diş macunlarında kullanılan karanfil ve tarçın kokuları; kolonya, makyaj ve cilt bakımı ürünlerinde kullanılan ve içinde lavanta, yasemin, geranium (turnagagası) yağları bulunan Geraniol alerjiye neden olabilir. Çok masum sanılan doğal parfümler de kimyasallarla birleşince sorunlu hale gelebilir. Ayrıca Avrupa’da yapılan çok merkezli bir araştırmada alerji yapma potansiyeli olan koku bileşenleri değerlendirilmiştir. Bu bileşenlerle yapılmış alerji testlerinin sonucunda 26 parfüm bileşeninin alerjiye neden olduğu belirlenmiş.
BEBEK ÜRÜNLERİNİ SEÇERKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Özellikle bebeğin her gün banyo yaptırıldığını düşündüğümüzde bebeğin saç ve tüm cildi ile temas eden şampuanının seçiminde dikkatli olunmalıdır. 26 alerjen parfüm maddesi, alkol ve paraben içermeyen şampuanlar tercih edilmelidir.
Mümkün olduğu kadar dermatolojik testleri yapılmış alerjiye neden olmadığı ispatlanmış ve Uluslararası kurumlar tarafından onaylanmış ürünler kullanılmalı. Koku bileşeni olarak 26 alerjen parfüm içermeyen bebek şampuanları ve bakım ürünleri tercih edilmelidir.
Ntvmsnbc