Hacettepe Üniversitesi (HÜ) İç Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, grip aşısı için uygun zamanın eylül ayı sonu ekim ayı başı olduğunu belirterek, risk grubundakilerin mutlaka aşı yaptırmasını istedi.
Prof. Dr. Ünal, İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, havaların soğumasıyla insanların kapalı alanlarda bir arada geçirdiği sürenin arttığını, bunun da grip vakalarının yayılmasını kolaylaştırdığını söyledi.
Yüksek ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkan gribin öldürücü bir hastalık olduğuna işaret eden Ünal, eylül ayı sonu, ekim ayı başının grip aşısı için en uygun zaman olduğunu vurguladı.
”65 yaşın üzerindekiler, kronik hastalığı bulunanlar, diyabet, böbrek, kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlar, kanser hastaları mutlaka aşı yaptırmalı” diyen Ünal, grip aşısının ekonomik kayıpları da engellediğini, bir doz aşıyla hem bireysel hem de toplumsal sağlık maliyetlerinin önüne geçilebildiğini söyledi.
”Grip aşısına karşı lobi var”
Türkiye’de 5 milyon 65 yaş üstü, 15 milyon da kronik hastalığı bulunan kişi bulunduğunu ancak geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon kişinin aşılandığını belirten Ünal, bu yıl yüzde 10’luk artış beklendiklerini kaydetti.
Dünyada grip salgını bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Ünal, şu an ABD’de domuz gribinin akrabası bir tür grip vakası görüldüğünü belirterek ancak yeterince veri bulunmadığını, bu vakaların dünya genelinde takip edildiğini söyledi.
Ünal, gripten korunmak için kişisel korunma, dengeli beslenme, 8 saat uyku, haftada 3-4 gün egzersiz yapmayı tavsiye etti. Kişisel temizliğe, özellikle el temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ünal, hastaların maske takmasını da önerdi.
Dünyada grip aşısına karşı lobi bulunduğunu savunan Ünal, ancak hiçbir bilimsel çalışmada aşının direkt neden olduğu ciddi bir yan etkiye rastlanmadığını bildirdi.
Aşıların koruyuculuk oranları
Prof. Dr. Serhat Ünal, HÜ Tıp Fakültesi’nde bin 450 kişi üzerinde yaptıkları bir araştırmaya ilişkin ilk bulguları da aktardı.
Buna göre, aşıların koruma oranının, tetanos için yüzde 22, difteri için yüzde 3,6, boğmacaya için yüzde 9,7, kızamık için yüzde 98 olarak saptandığını belirten Ünal, son çocuklukta yapılan aşıların erişkinlik döneminde koruyuculuğunun azalacağı görüşünün ortaya çıktığını, yetişkinler için de aşı takvimi uygulamasının yapılmaya başladığını sözlerine ekledi.
"Gribe yakalanmamak için bunları yapın" başlıklı haberi okumak için tıklayın!
AA