Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Kılınç, özellikle yaz aylarında D vitamini ihtiyacını karşılamak için bebeklerin günde en az yarım saat güneşlenmesi gerektiğini söyledi.
Kılınç, bebekler için D vitaminin çok önemli olduğunu, diş ve ve kemiklerinin gelişmesini sağladığını belirtti. Bu açıdan güneş görmenin önemine dikkat çeken Kılınç, bebeklerin sabah 11.00’den önce ve 16.00’dan sonra güneşe çıkarılabileceğini vurguladı.
Bebeklerin uzun süre güneşte kalmasına gerek olmadığını ifade eden Kılınç, ” “D vitamini ihtiyacını karşılamak için bebeklerin günde en az yarım saat güneşlenmesini sağlamak gerekir” dedi.
Kılınç, bebeklerin ve çocukların güneş altında kaldığı süre boyunca korunması için gerekli önlemlerin de alınması gerektiğini vurguladı. Çocukların başlarını korumak için uygun şapka ve başlık takılması tavsiyesinde bulunan Kılınç, şöyle konuştu:
“Çocuklar güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında çok fazla dışarıya çıkarılmamalı. Bu saatler dışında çocukların 15’er dakikalık zaman dilimlerinde en az yarım saat güneşte kalması, özellikle kemik gelişimi açısından önemli. Ayrıca, güneşlenen çocukların kolları ve bacakları açıkta bırakılmalı.”
Kılınç, yetişkinlere göre bebeklerin vücutlarında daha fazla sıvı bulunduğunu, bir yetişkinin vücudunun yüzde 65-70’i su iken çocuklarda bu oranın yüzde 80’lere ulaştığını aktardı.
Bu durumda sıvı kaybının çocukları daha fazla etkilediğini dile getiren Kılınç, çocuklara yaz aylarında sık sık sıvı içerilmesi önerisinde bulundu.
İshalli hastalıklara dikkat
Kılınç, sıcaklığa bağlı olarak yaz aylarında ishalli hastalıkların arttığını söyledi. Hastalıklarda özellikle sıvı tüketimini arttırmak gerektiğini belirten Kılınç, şunları kaydetti:
“Yaz döneminde sıklıkla farklı yerlerde yiyecek yemeye bağlı olarak ishalli hastalıklar olur. Bundan korunmak için kaynağını bilmediğimiz yiyeceklerden yememek ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Dışarıda açıkta satılan yiyeceklerden çocukları korumak lazım. Hastalık durumunda bol sıvılı diyet uygulanmalı. İshal durumunda su ve tuz kaybedilir. Bunları telafi etmek için de çocuklara meyve suyu ve az tuzlu ayran içirilmeli.”
AA