Alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, alerjisi olan çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdalarla beslenmenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini bildirdi.
Tabak, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarının gelmesiyle kapalı alanlarda yayılan nezle, grip ve soğuk algınlığının bağışıklık sistemi zayıf olanları ve alerjisi olanları etkilediğini kaydetti.
Gereksiz yere antibiyotik kullanımının vücuttaki yararlı bakterileri öldürdüğüne dikkati çeken Tabak, “Hastalığı basit yöntemlerle atlatmak mümkün. Soğuk algınlığı yavaş seyreden bir hastalıktır ve boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hafif öksürük belirtileriyle kendini gösteriyor. Grip enfeksiyonu ise birkaç saat içinde aniden ortaya çıkıyor, yüksek ateşle şiddetli baş ağrısı, tüm vücutta yaygın kas ağrısı, ağır halsizlik belirtileriyle seyreden bir hastalıktır. Alerjisi olan kişiler, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi kendini gösteren soğuk algınlığına daha çok yakalanıyor ve bu durum karşısında gereksiz antibiyotik kullanmanın yerine özellikle beslenme ve basit uygulamalarla hastalık önlenebilir” ifadesini kullandı.
Tabak, bağışıklık sistemi ve sağlık için beslenmenin önemli olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi :
“Aileler, çocuklarının sabahları birkaç lokma yemesi için kakaolu fındık ezmesi, kakaolu mısır gevreği gibi hızlı ve hazır gıdalar ile kahvaltı etmesine göz yumuyor. Bu gıdaların besleyici hiçbir değeri yok. Özellikle alerjik çocuklarda midede reflüyü tetikleyen bu gıdalar astıma neden oluyor. Alerjisi olan çocuklar için kakaolu hazır gıdalar yerine bol tahıllı ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalık ve şekersiz marmelat gibi vitamin yönünden zengin gıdalarla beslenmek, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Okullardaki öğle yemekleri hamburger, patates, kola gibi hızlı ve hazır gıda ile yapılıyor. Et, sebze yemeği, salata ve meyveden oluşması gereken öğle yemeğinin, hazır gıdalı kantin alışkanlığının yerine geçmesi gerekiyor.”
Tabak, akşam yemeğinin sabah ve öğlen kadar önemli olduğunu, reflünün önlenmesi için yatmadan en az 2 saat önce yenmiş olması gerektiğini aktardı.
AA