PROF. DR. AYHAN TAŞTEKİN Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı çocuklarda sıkça görülen soğuk algınlığıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Akşam Gazetesi’nde yer alan habere göre Taştekin hastalıkla ilgili şunları söyledi. “Soğuk algınlığı, virüsler ile oluşturulan bir solunum yolları hastalığıdır. En sık neden rinovirüstür, 100’den fazla çeşidi vardır. Her bir virüsün değişik türleri olduğu için yılda birkaç kez geçirilebilir. 6 yaş altındaki çocuklar yılda ortalama 6-8 kez soğuk algınlığına yakalanırlar. En çok eylül ile nisan arasında görülür. Soğuk algınlığı bulguları ortalama 14 günde düzelir. Kreşe giden çocuklarda soğuk algınlığı daha sık görülür. Ancak bu çocuklar birçok virüse karşı bağışık hale geldiği için ilkokula başladıklarında hastalığa daha az yakalanır.”
Antibiyotiğe yüklenmeyin
– Çocuklarda tedavi erişkinlerden farklıdır. Öksürük ilaçları ve balgam söktürücü ilaçlar soğuk algınlığı tedavisine yönelik satılıyor olmakla birlikte bunların faydalı olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Amerika Gıda ve İlaç Kurumu bu ilaçların gösterilmiş faydası olmaması ve olası yan etkileri nedeniyle 6 yaş altında kullanılmasını önermemektedir.
– Ateş için ateş düşürücüler kullanılabilir.
– Nemlendirilmiş hava burun tıkanıklığı ve akıntısını azaltabilir. Buruna serum fizyolojik burun damlası ve serum fizyolojik burun spreyi kullanılabilir.
– Gece öksürüğünü azaltmak için 1 yaş üzerindeki çocuklara bal verilebilir.
– Soğuk algınlığında iştah azalacağından gıda ve sıvı tüketimi azalabilir. Aileler çocuklara yeterli sıvı vermeleri konusunda bilgilendirilmelidir.
– Tedavide antibiyotiğin yeri yoktur. Soğuk algınlığı komplikasyonu olarak kulak enfeksiyonu, zatürre veya sinüzit gelişmiş ise o zaman doktor kontrolünde antibiyotik kullanılmalıdır.
– Çinko, ekinezya gibi alternatif ürünlerin soğuk algınlığında yararlı olduğu yönünde sıkça reklamlar yapılmaktadır. Bunların hiçbirinin faydalı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur ve kullanımı önerilmemektedir.
– Buna karşın C vitamininin soğuk algınlığında faydalı olabileceğine dair kanıtlar vardır.
El yıkamayı artırın
Basit tedbirlerle bulaşma önlenerek korunma sağlanabilir:
– El yıkama: korunmada esastır ve oldukça etkilidir. Çocuklar yemek öncesi ve sonrası, öksürük ve hapşırma sonrası ellerini sabunlu suyla yıkamaları konusunda eğitilmelidir.
– Soğuk algınlığı olan çocukların kreşten alınmasına gerek yoktur. Çünkü soğuk algınlığı bulguları ortaya çıkmadan önce virüsü bulaştırırlar.
Bir şey yemiyorsa doktora gidin
– Çocuk hiç bir şey yemiyor içmiyor ve bu durum gün geçtikçe uzuyorsa
– Davranışsal değişiklikler varsa (aşırı huzursuzluk veya aşırı uyku hali gibi)
– Nefes darlığı gelişmiş ise
– Ateş 3 günden fazla devam ediyorsa
– Burun tıkanıklığı ve akıntısı 2 haftadan uzun sürdüyse ve nefes alıp verme zorsa
– Gözlerde kızarıklık ve sarı renkli akıntı, kaşıntı ve bulanıklık varsa
– Şiddetli kulak ağrısı oluşuyorsa.