Çocuğunuz yaz tatilini sağlıklı geçirsin

Çocuk Sağlığı
Dr. Denizay Yürürer, heyecanla beklenen yaz tatilinin çocukları bu mevsime özgü hastalıklarla karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulundu. Dr. Yürürer, yaptığı açıklamada, güneş çarpması...
EMOJİLE

Dr. Denizay Yürürer, heyecanla beklenen yaz tatilinin çocukları bu mevsime özgü hastalıklarla karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulundu.

Dr. Yürürer, yaptığı açıklamada, güneş çarpması ve güneş yanıklarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Güneş çarpmalarından korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği 10.00 ile 15.00 saatleri arasında açık havaya mümkün olduğunca çıkılmaması, bol sıvı tüketilmesi ve en az 30 koruma faktörlü koruyucu güneş kremi kullanılmasının büyük önem taşıdığını belirten Yürürer, sarışın, renkli gözlü ve beyaz tenli çocuklar güneş ışınlarından çok daha fazla etkilendikleri için ailelerin daha dikkatli olması gerektiğine dikkati çekti. 

Güneş yanığının sadece deride kızarıklık ve ağrı hissi ile kendisini göstermesi durumunda bunun birinci derece bir yanık olacağını vurgulayan Yürürer, bunun sonucunda  24-48 saat kadar ağrı, deride gerilme ve yanma hissinin devam ettiğini belirtti. Tedavide deriyi nemli tutacak kremler ve ağrıyı kesecek şurupların kullanılabileceğini kaydeden Yürürer, “Deride kabarma ve içi su dolu kesecikler varsa artık ikinci derece yanık söz konusu olur. Bu durumda bir doktora başvurulması ve özel yanık pansumanlarının yapılması gerekir” dedi.

Çevre ısısı arttıkça, deriden ter salgılanmasının fazlalaştığını ve su kaybı sonucu susama hissi doğduğuna dikkati çeken Yürürer, şöyle devam etti:

“Su alımıyla vücudun normal sıcaklığı koruma altında tutulmaya çalışılır. Bu dengeyi bozan aşırı sıcaklık hallerinde, ter bezleri, kanalları tıkanır ve halk arasında ‘isilik’ denen boyun, omuzlarda daha sık olmak üzere vücudun daha fazla terleyen bölgelerinde küçük kırmızı ve kaşıntılı cilt lezyonları belirir. Tedavisinde her gün ılık suyla banyo yapılması önerilir. Ayrıca, cildin nefes almasını önleyecek yağlı kremleri sürmekten kaçınmak gerekir. Uzun süre açıkta yiyecek bırakmak, sakıncalı içme suları ve tüketilen bazı besinler gerekli hijyenik koşullar sağlanmadığında mide ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir. Bu yüzden içme suyunun ve yiyeceklerin yıkandığı suların temiz kaynaklardan elde edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanında özellikle yaz aylarında dışarıda bekletilen yiyeceklerin satın alınmaması ve ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi de çok önemlidir. Açıkta satılan dondurma, özellikle çocuklar için büyük tehlike içerir. Tam pansiyon otellerde açık büfelerde sunulan yiyecekler de dikkatli tüketilmelidir. Özellikle sütlü, kremalı, mayonezli ve etli yiyecekler uzun süre açıkta bırakıldığında sıcağın etkisiyle çoğalan bakterilerin neden olduğu gıda zehirlenmelerine neden olabilir”

Besin zehirlenmesinin kendini kusma, karın ağrısı ve ardından ishalle gösterdiğini kaydeden Yürürer, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bu şikayetlerle başvuran ikiden fazla kişinin ya da çocuğun olması halinde gıda zehirlenmesi düşünülerek yenilen yiyeceklerin sorgulanması ve aynı yiyecekten yiyen kişilerin şikayetlerinin ortaya çıkması beklenmeden gözlem altına alınması gerekir. Tedavisi kusma ve ishal ile kaybedilen su, tuz, karbonat, potasyum gibi maddelerin damardan serum şeklinde yerine konulması şeklindedir. Kusma ve ishal vücudun savunma mekanizmalarıdır. Bu sayede gıda zehirlenmesine neden olan toksinler ve bakteriler vücuda daha fazla zarar vermeden dışarı atılmak istenir. Bu yüzden ishal ve kusma giderici ilaçların kullanılmasından kaçınmak gerekir”

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/