Minikler okula alışma kapsamında ilk ders ziliyle tanıştı ama milyonlarca öğrenci de 15 Eylül Pazartesi günü yaz tatiline son noktayı koyacak! Tam da bu dönemde 8-16 yaş arası okul çağı çocuğunda çok yaygın görülen bir davranış okul reddi! Acıbadem Fulya Hastanesi’nden Uzman Psikolog Nuray Sarp Kulkara, okul reddinin birçok farklı problem ile kendini gösterdiğini belirtti. Çocuğun anksiyete ve depresyon gibi duygusal sorunlar nedeniyle okula devam edememesi olarak tanımlanan okul reddinde genellikle gitme zamanı yaklaştığında fiziksel yakınmalar artıyor. Erkek ve kız çocuklarda eşit oranda görülen ve okul yaşamının herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen bu yaklaşım pek çok fiziksel şikayet baş gösteriyor: “Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, yüz renginin solması, terleme, boğaz ağrısı, sırt ağrısı, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, görme bulanıklığı, yürüme güçlüğü, ateş ve sık idrara çıkma!”
BİRÇOK OLAY TETİKLEYEBİLİR
Hastalıktan kazaya, sınıf değişikliğinden ortaokul-lise arası geçişlere, öğretmeni ya da diğer çocuklarla yaşadığı sorunlardan şiddete hatta kardeş kıskançlığına dek birçok olay, okul reddini tetikleyebiliyor. Bu durumlar çocuk tarafından bir tehdit olarak algılanabiliyor ve çocuk anksiyetesini kontrol edemeyebiliyor. Anksiyeteli annelerin çocuklarında diğer çocuklara göre daha sık rastlanıyor.
Kızmayın! Sakın cezalandırmayın
¦ Okul reddi gösteren çocuğa bağırmak, kızmak veya onu cezalandırmak doğru bir yol değil. Öfke artacağı için anksiyeteye de yararı olmayacaktır.
¦ Çatışmalı aile yapısı anksiyeteyi besliyor, sınırlar belirsiz kalıyor. Ailedeki çatışmalardan çocuğu uzak tutmalı.
¦ Okula gitme konusundaki kaygılarını öğrenin ve aşırı kaygılı fikirleri daha gerçekçi fikirlerle değiştirin.
¦ Somatik yakınmalarına çok anlam yüklemeyin. Çocuğun da yüklemesine izin vermeyin. “Olabilir, biraz sonra geçecek” gibi reddetmeden karşılık verin.
¦ Okuldaki arkadaş ve öğretmenleri ile ilgili durumunu bilin.
¦ Çocuğunuzun gevşemesini, ona model olarak sağlayın.
¦ Çocuğunuzun okulda yaşadığı sorunlar için çözümleri beraber bulun.
¦ Uzmandan yardım isteyin. Yüksek düzeyde anksiyeteyi düşürmek zordur. Paniğe kapılmayın!