Kırtasiye malzemeleri alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ecem Açıkgöz, kırtasiye malzemelerinin bilinçsizce seçilmesinin çocuklarda sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade etti.
Raflarda yerini alan ucuz, hangi maddelerden yapıldığı ve içeriği belli olmayan ve güvenlik sınırını aşan kimyasal madde katkılı, abartılı albenili kalem, silgi, su matarası beslenme çantası gibi kırtasiye malzemelerinin çocukların sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini belirten Uzm. Dr. Açıkgöz, ‘Gıdalarının konduğu plastik beslenme çantaları ve suluklar da eğer kalitesiz ise büyük risk oluşturmaktadır. Kırtasiye malzemeleriyle okul araç ve gereçlerinde fitalatlar (katkı maddesi olarak), azo boyalar ve bazı ağır metaller kullanılmaktadır. Fitalatlar plastiğin sert ve kırılgan özelliğini yumuşatmak ve bazı malzemelerde kullanılan boya ve kokuların uzun süre dayanmasını sağlamak amacıyla kullanılan toksik kimyasallardır. Tükürük ve ter yolu ile vücuda geçerek hormonal sisteme (üreme sistemi), endokronik sisteme ve karaciğere zarar vermektedir. Azo boyar maddeleri ise doğal, rejenere ve sentetik elyafların boyanmasında ve renklendirilmesinde kullanılmaktadır. İki binden fazla çeşidi vardır. Bu durum kullanım alanını genişletmektedir’ dedi.
KANSER VE NÖROLOJİK HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİYOR
Azo boyar madde ile işlem görmüş malzemelerin uzun süreli ve vücut ile temas hali sonrasında insanlarda bazı kanser türlerine ve karaciğer hastalıklarına yol açtığı ve mutajenik etkiler oluşturduğunun bilindiğini belirten Açıkgöz, ‘Antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, nikel, krom, kurşun, civa ve selenyum gibi ağır metaller de değişik amaçlarla okul malzemelerinde kullanılmaktadır. Biyoduyarlılık sınır değerlerinde verilen limitlerin aşılması durumunda ter ve tükürük yolu ile vücuda taşınan bu maddeler vücutta birikmekte ve vücuttaki yararlı minerallerle yer değiştirmektedir. Bu durum da insanlarda bazı kanser türlerinin görülmesinde ve bazı nörolojik sorunların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır’ ifadelerini kullandı.
BOYALI ÜRÜNLER RİSK TAŞIYOR
Pastel boya, sulu boya, oyun hamuru, silgi ve diğer boyalarda kanserojen olduğu için yasaklanan azo boyarmaddeler ve plastik ürün, baskı ve boyalarda yumuşatıcı olarak katılan fitalatlar kullanılabildiğini belirten Uzm. Dr. Ecem Açıkgöz, ‘Aynı zamanda kanserojen olan fitalatlar, insanlarda ve hayvanlarda hormon sistemine zarar veriyor. Ayrıca astım ve üreme bozukluğuna da neden olan bu kimyasal, pastel boyalarda da bulunabiliyor. Çocuklarda sinir, bağışıklık sistemini tahrip eden ağır metaller de boyalar içerisinde tespit ediliyor. Kanserojen boyalı maddeler ise deri ile temas sonucu deri tarafından direkt emilmektedir’ diye konuştu.
Tercih edilecek ürün üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Açıkgöz, çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmesini, kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalı, solvent yapıştırıcı alımında da içerisinde uçucu madde olan yapıştırıcıların kesinlikle satın alınmaması gerektiğini dile getirdi.