İlk adımda 20 hastane devreye sokuluyor. Sağlıkta dönüşüm programı kapsamında ilk etapta 20 devlet hastanesi, yabancı hasta kabul edecek. Söz konusu hastanelere yabancı dil bilen elemanlar alınacak.
Sektördeki payı giderek artan sağlık turizmi çerçevesinde Türkiye’ye geçen yıl 100 bin hasta geldi. Büyüklüğü 850 milyon dolara ulaşan sektör 1 milyar dolara koşuyor. Sağlık Bakanlığı, yayınladığı genelgeyle, sağlık turizmi için gelecek hastaların tedavi ücretlerini açıkladı. “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında yurtdışından gelecek hastalar için yeni bir yapılanmayı hedefleyen bakanlık, bu amaçla kuracağı il koordinasyon merkezleriyle yabancı hasta sayısını da artıracak. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, bugüne kadar ağırlıklı olarak özel hastanelerin faaliyet alanlarında olan ve geçen yıl Türkiye’de 850 milyon dolar harcayan 100 bine yakın yabancı hastanın artık devlet hastanelerinden de faydalanacağını söyledi.
Daha önce sayıları 10 civarında olan ülkeler ile ikili anlaşmalar kapsamında ve Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları üzerinden hasta baktıklarını anlatan Şencan, “Sağlık için Türkiye’ye gelen hastalar var; bir de turist olarak gelip burada hasta olup tedavi görenler var. Devlete gelen hastalar daha önce genel olarak bu ikinci sınıftakilerdi. Şimdi artık belirlediğimiz fiyatlar üzerinden, cepten ödeyen ya da özel sağlık sigortası olan yabancı hastalar da devlet hastanelerinden faydalanacak” dedi.
20 HASTANE İLE BAŞLANACAK
Şu anda 12 ilde bulunan ulaşımı kolay, organizasyonu oturmuş ve marka haline gelmiş 20 civarındaki hastane ile yabancı hasta kabulüne başlayacaklarını anlatan Şencan, önümüzdeki yıllarda bu hastanelerin sayısının artacağını kaydetti. Sağlık turizminden yerli hastaların olumsuz etkilenmeyeceğini ifade eden Şencan, şöyle devam etti: “Türkiye’de günlük muayene sayısı 1.5 milyon. Bunun 1 milyona yakını Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde yapılıyor. Böyle olunca hasta kuyrukları oluşabiliyor. Ancak yabancı hastalar nedeniyle bizim hastalarımızın bekleme sürelerinin artması söz konusu olmayacak. Bu nedenle ilk etapta 20 civarında hastaneyle başlıyoruz. Öte yandan yabancılardan kazanılan paralar sayesinde daha üst teknolojilere geçebileceğiz. Yani yabancılar, bir bakıma Türk hastaları da sübvanse edecek.”
HASTANELERE YABANCI DİL BİLEN ÇALIŞANLAR ALINACAK
Genelgeye göre yurtdışından gelecek hastalarla iletişim için hastanelere yabancı dil bilen çalışanlar alınacak. Yurtdışı hasta birimlerinde, yabancı dil bilen bir yardımcı sağlık personeli ve bir tabip bulundurulacak. Hastanelerde ise gelen turistlerin konuştukları diller göz önüne alınarak lisan bilen en az üç hasta yönlendirme elemanı alınacak. Şu anda sağlık turizmine başlanacak hastanelerde dil bilen yeterli sayıda hekim olduğunu ifade eden Şencan, her hastane için 2-3’er kişinin alınabileceğini söyledi. Gerektiğinde lisan bilen çalışanların diğer hastanelere de kaydırılabileceğini ifade eden Şencan, burada ciddi anlamda bir istihdam öngörmediklerini söyledi. Şencan, talep eden yabancı hastalar için ambulans servislerinin de olacağını belirtti. Tıbbi uygulamalar ve doktorun da dahil olduğu ve karayolunun yanı sıra uçak ile deniz yoluyla da yapılacak ambulans hizmetlerinin saat fiyatları, 3 bin 750 lira ile 18 bin lira arasında değişiyor.
"HİZMETİ ÖZEL HASTANE VERSİN"
Şencan, devletin sağlık turizmine girmesiyle pastanın büyüyeceğini, özel hastanelerin payının da artacağını dile getirse de özel sektör temsilcileri genelgeyi eleştiriyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, devletin sadece tanıtım tarafında kalması gerektiğini, hizmetlerin özel sağlık kuruluşları tarafından verilmesi gerektiğini söyledi. Sektör temsilcileri bunu dile getirmek üzere dün Bakanlık müsteşarıyla bir araya geldi.
Ebru Erdoğan-HT EKONOMİ