Zorla aşı yapmak kanuna aykırıdır!

Sağlık Kurumları
Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, AYMD, Mazlum-der, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi ve Sade Hayat gibi sivil toplum kuruluşlarından farklı bir ses geldi ve çocuklara mahkeme kararıyla aşı yapılmas...
EMOJİLE

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, AYMD, Mazlum-der, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi ve Sade Hayat gibi sivil toplum kuruluşlarından farklı bir ses geldi ve çocuklara mahkeme kararıyla aşı yapılmasının hukuka uygun olmadığı belirtildi.

1.Dünya Aşı haftası kutlanırken, Kocaeli çocuk mahkemesinin verdiği kararla gündeme gelen zorla aşı kararlarına aktivist ve hukukçulardan tepki geldi…

Son günlerde gündeme gelen Çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerle ilgili çocuk mahkemelerince verilen sağlık tedbiri kararları tartışılmaya devam ediliyor.

İzmit’te yaşayan Ahmet Ergün’ün çocuklarıyla ilgili verilen mahkeme kararına yönelik Akademisyenler ve hukukçular tarafından sunulan gerektiği halde zorla uygulanmalıdır şeklinde Medyada da yer alan beyanatların aksine bugün aralarında Hasta Hakları Aktivistleri Derneği, AYMD, Mazlum-der, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi ve Sade Hayat gibi sivil toplum kuruluşlarından farklı bir ses geldi ve çocuklara mahkeme kararıyla aşı yapılmasının hukuka uygun olmadığı belirtildi.

AİLENİN RIZASI OLMADAN ÇOCUĞA AŞI YAPILAMAZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Hasta Hakları Aktivistleri Derneğinden Orhan Demir, Hasta Hakları yönetmeliğinin 22. Maddesi uyarınca, kimsenin rızası dışında tıbbi bir müdahaleye tabi tutulamayacağını ve yine yönetmelikte belirtildiği şekliyle çocuklara uygulanacak tıbbi müdahalelerle ilgili kararın da ancak aile tarafından verilebileceğini kaydetti.

Ayrıca söz konusu durumun mahkeme kararı olsa dahi ailenin rızası dışında söz konusu uygulamayı yapacak ve nezaret edecek personelin de, Anayasanın 17. Maddesi gereği "Kasten yaralama" suçunun oluşmasına neden olacağını belirtti.

BASKI AİLELERİ CANINDAN BEZDİRDİ

Türkiye’de çeşitli sebeplerce çocuğuna aşı yaptırmamayı tercih eden 280 bin aile bulunduğunu belirten, Aşı Yaptırmaya Mecbur Değilim Hareketi (AYMD)’nden Bahadır Cevizci; Son 2 yılda kendilerine çeşitli sebeplerle aşı yaptırmama hakkını tercih ettiği için haklarında dava açılan birçok başvuru geldiğini ve yapılan itirazlar neticesinde mahkemelerin birçok taleplere karşı bozma ve ret kararları vermesine rağmen, Sağlık Bakanlığı ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi kuruluşların tutumlarında ısrar ettiklerini belirtti.

Ailelerin genetik güvenlik, kimyasal içerik sonucu oluşabilecek ölümcül yan etkiler ya da aşı içeriklerinin inançlarına uygun olmaması gibi bir çok sebeple aşıları tercih etmediklerini dile getiren Cevizci, uluslar arası hukuk çerçevesinde; kurumların, ailelerin tercih haklarına saygı duymak yerine kanuni haklarını tercih ettikleri için cezalandırma yoluna gitmesinin birçok aile için travmalara neden olduğunu ve kurumların toplum nezdindeki itibarını da zedelediğini savundu.

ZORLA AŞI TEMEL İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Aşı yaptırmayı tercih etmeyen ailelerin psikolojisinin bozulmasına hatta şehirlerini değiştirmelerine dahi yol açtığını açıklayan Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar ise "Bu tür uygulamalar otokratik rejimlerde görülür. Devlet çocuğa anne babasından daha şefkatli davranmaz. Bir ebeveyn şayet çocuğuna aşı yaptırmak istemiyorsa sebebi ne olursa olsun saygı duyulmalı ve rızaları dışında zorlan aşı yapılmamalıdır. Bir bireye zorla tıbbi müdahalede bulunmak temel insan hakları açısından kabul edilemez" görüşlerini dile getirdi.

ABD, CİVALI AŞILAR İÇİN TAZMİNAT ÖDERKEN ÇAD’DA 50 ÇOCUK ÖLDÜ

Aşıların içeriğinde kullanılan maddelerin tüm dünyada tartışmalı olduğunu dile getiren Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer; "Amerika ve İtalya’da Aşılarda kullanılan cıva kaynaklı otizme yakalandığı tespit edilen ailelere devlet tarafından tazminatlar ödendi. Küresel ölçekli zenginlerce finanse edilen Bill & Melinda Gates Vakfı tarafından organize edilen aşı kampanyalarıyla geçtiğimiz aylarda Çad’da 50 çocuk, çocuk felcine yakalanarak sakat kaldı" dedi.

Time Türk