Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde birçok adım atıldığını şimdi de alana hizmet veren tüm sağlık çalışanlarına lisanslarını tamamlama için fırsat oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Eğitimin, kaliteli hizmet sunumunda çok önemli olduğunu ve bunun için sağlık hizmetinde çalışanların hepsinin en az lisans düzeyinde eğitim almış olmasını arzu ettiklerini ifade eden Şencan, sağlık çalışanlarının eğitim düzeylerinin daha ileri seviyeye çıkmasının hem kişisel güveni artıracağını hem çalışanların vizyonlarının gelişeceğini hem iletişim gücünün artacağını hem de yüksek düzey eğitiminin kişiye daha fazla donanım katacağını belirtti.
İki üniversite ile protokol imzalandı
Lisans tamamlama için tüm sağlık personelinin çalışma süresi içinde de eğitim alma imkanından faydalanmasını istediklerini ifade eden Şencan, “Bunun için başta Bakanlık bünyesindeki sağlık sunumu yapılan yerlerdeki çalışanlar olmak üzere tüm sağlık personelinin, ön lisans ise lisans, lisans ise yüksek lisans ya da doktora yapılmasının önünün açık olmasını istiyoruz. Bunu kolaylaştıracak düzenleme ve çalışma koşullarının sağlanması için Bakanlık olarak üstümüze düşeni yapacağız” diye konuştu.
Bu amaçla Atatürk ve 19 Mayıs Üniversiteleri ile Sağlık Bakanlığı arasında protokol imzalandığını aktaran Şencan, şunları kaydetti:
“Bunu, daha önce hemşirelik ve ebelik için gerçekleştirdik. Buna başvuran sağlıkçılar, lisanslarını tamamladı. Lisans tamamlama sürecinde Bakanlığımız bu kişilere hem staj hem de izin konusunda imkan sağladı. Yeni süreçte, hemşire ve ebelerin dışında da labaratuvar teknisyeninden tutun tüm sağlık mensuplarının lisans tamamlamasına fırsat oluşturmak istiyoruz.
Bunun için üniversitelerle uzaktan eğitim ve açık eğitim olmak üzere iki modülü görüştük. Üniversiteler de bunun alt yapısını oluşturuyorlar. Lisans için gerekli hazırlıkların tamamlandığı üniversitelerde bu yıl eğitim alma imkanı olabilecek. Protokol yapmak isteyen tüm üniversitelerle işbirliğine hazırız.
Lisanslarını tamamlamak isteyen sağlık personeline, okula devam, sınav gibi durumlar için mesai saatlerinde esneklik sağlayacağız. Bitiren personele, ilgili branşlarına uygun staj imkanı vereceğiz.”
“Lisans tamamlayacak yaklaşık 150 bin sağlık çalışanı mevcut”
Yükseköğretim kurumlarında ilgili bölümlerin açılması gerektiğinin altını çizen Şencan, bununla ilgili çalışmaların da sürdüğünü söyledi. Şencan, bunun tek seferlik bir imkan olmayacağını, sürekliliğinin sağlanacağını da belirterek, “Şu anda lisans tamamlayacak yaklaşık 150 bin sağlık çalışanı mevcut” ifadesini kullandı.
Bu imkanın kamu kurumlarında çalışanların dışında üniversite ve özel hastaneleri de kapsadığının altını çizen Şencan, ancak mesai saatlerine ilişkin düzenlemenin bu kurumların inisiyatifinde olduğuna dikkati çekti.
AA