Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi’nde yılda ortalama 300 burun ile 150 meme estetiği ameliyatı gerçekleştirildiği, ameliyathanedeki fiziki mekan yetersizliği nedeniyle hastaların bazılarına ileriki aylara gün verildiği bildirildi.
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Murat Livaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, estetik ameliyatlarına ilginin her geçen gün arttığını, bu ilginin Trabzon’da da dünyaya paralel geliştiğini belirterek, ”Dünyada, Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da Karadeniz Bölgesi’nde de estetik ameliyatlara ilgi artmış durumda” dedi.
Dünya genelinde en fazla burun estetiği yapıldığı ifade eden Livaoğlu, şunları söyledi:
”İsveçliler, burunları en güzel insanlar arasındadır ama orada bile en çok estetik ameliyat burun ameliyatıdır. Karadeniz’de, Trabzon’da burunların biraz daha büyük, biraz daha kemerli olduğunu düşünürsek, dolayısıyla burada burun ameliyatının diğerlerine göre fazla yapıldığını söyleyebiliriz. İkinci sıklıkta ise genelde meme ameliyatı geliyor. Türk kadının genel sorunu olan kilo ve kilonun yansıması olarak da meme bölgesi. Meme bölgesi büyüklükleri ikinci sıklıkta yaptığımız ameliyatlar. Onun dışında ise botoxlar geliyor.”
-Sonraki aylara randevu veriliyor-
Yaz aylarında yoğunluğun azaldığını, bu aylar geçtikten sonra estetik ameliyatlarının artığını dile getiren Livaoğlu, ”Genelde hastalar ekim kasım ayı gibi gelmeye başlıyor. Şubat ayında ise rakamlar üst limite ulaşıyor. Günde ortalama 5-6 ameliyat yapıyoruz. Bunların hepsi estetik ameliyat değil ama estetik ameliyatlar çoğunlukta. Hasta yoğunluğunu kaldırma noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Ama yeni ameliyathane açılacak. Bundan sonra rahatlama olacak. Mevcut durumda acil ve ihtiyaç olanlara öncelik veriyoruz. Bazılarına ise önümüzdeki aylara randevu verebiliyoruz. Estetik ameliyatlar için şu an kasım ayı için randevu veriyoruz” diye kaydetti.
-”Tereddütle gelenlere ‘senin ameliyata ihtiyacın yok, mümkünse olma’ diyoruz”-
Burun estetiği ameliyatı için kadınların 17, erkeklerin ise 18 yaşından küçük olmaması gerektiğini vurgulayan Livaoğlu, şöyle devam etti:
”İleri yaş sınırı ise 35-40 yaş arasıdır. Bu yaş sınırının üstünde ameliyat yapmak istemiyoruz. Yapsak da sınırlı davranıyoruz, fazla değişiklik yapmıyoruz. Çünkü 40 yaş üzerinde kemik iyileşmesi sorunlu ve beklediğimizin dışında olabilir. Bazen 17 yaşında kızlardan annesi ve babası ile gelenler oluyor. Tereddütle gelenlere, ‘senin ameliyata ihtiyacın yok, mümkünse olma’ diyoruz. Kesin kararını vermiş olanları ameliyat etmeye çalışıyoruz.”
Livaoğlu, burun estetiği ameliyatını kadınların daha fazla olduğunu, en sık 20 ile 30 yaş arasındaki kadınların burun estetiği yaptırdığını kaydetti.
Meme küçültme ameliyatının ise daha çok orta ve ileri yaş grubunun talebi olduğu, genç kızların bariz kilo sorunu yoksa meme ile şikayetlerinin daha az olduğunu belirten Livaoğlu, ”Meme ile ilgili olarak daha çok 25 yaş grubundakiler büyütme, 45 yaş ve üzeri gruptakiler ise küçültme ameliyatı oluyor” dedi
-”Rakamlar yeni ameliyathane ile artabilir”-
Livaoğlu, bölümlerinde yılda ortalama 300 dolayında burun ve 150 civarında meme estetiği ameliyatı yapıldığını, hastalarına dünya standartlarında hizmet verdiklerini, başarı ortalamalarının ise çok yüksek olduğunu vurguladı.
Mevcut fiziki durumlarının kendilerine başvuran bütün hastaların ihtiyacını karşılamadığını da belirten Livaoğlu, ”Yeni ameliyathanemizi açtığımız zaman estetik ameliyatı rakamları çok yükseklere çıkar. Fiziki mekan olarak şu an hastalarımızın ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap veremiyoruz zaten” dedi.
AA