Ağız sağlığının genel sağlığa olan etkilerini de ortaya koyarak toplumsal bilincin yükseltilmesini hedefleyen ve 3 yıldır devam eden proje sonuçları Türkiye’nin ağız-diş bakımında sınıfta kaldığını gösterir nitelikte.
Signal, Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) işbirliği ile yürütülen projenin basın toplantısında; “Ağzına Sağlık Türkiye” projesi kapsamında yapılan ‘’Türkiye Ağız ve Diş Sağlığı Araştırması’’nın ilk faz sonuçları ve devam eden 3 yıllık ikinci faz çalışmaları hakkında bilgi verildi.
3 BİN 40 KİŞİYE AĞIZ TARAMASI YAPILDI
7 bölgeden kırsal kentsel nüfus dağılımını ve 9 farklı yaş grubunu temsilen 3.040 denek üzerinde yürütülen araştırma verileri doğrultusunda altı çizilen en önemli nokta; Türkiye’de ağız-diş sağlığı hijyeni ve bakımı konusundaki toplumsal bilincin düşüklüğü oldu.
DİŞ FIRÇASI GİRMEYEN EV VAR!
Unilever Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Yalım Uzun, Türkiye’de bir kişiye yılda 1 tane bile diş fırçasının düşmediğini, her 2 evden birine hiç diş fırçası girmediğini, 3 kişiden birinin dişlerini günde 1 kez dahi fırçalamadığını belirtti. Sürveyans çalışmasına başkanlık eden Prof. Dr. İnci Oktay ise çürüklerin çokluğuna kıyasla kişi başına 1 dolgulu diş bile düşmezken; çürüklerin tedavi edilmek yerine çekildiğine dikkat çekti.
FDI Başkanı Dr. Orlando Monteiro da Silva dünya çapında her 10 kişiden 9’unun ağız hastalıkları ile mücadele ettiğini söyledi.
HASTALIKLI DİŞ SAYISI 6.17, FDI’IN HEDEFİ İSE 1
TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel ise; batı ülkelerinde diş hekimine gitme sıklığının yılda 5, ülkemizde ise 0.9 olduğuna dikkat çekerek, ‘’Türkiye’de 0-14 yaş grubunda çürük-dolgulu-çekilen diş değer ortalaması 6.17’dir. Oysa FDI’ın 12 yaş çocukları için hedeflediği değer 1.0’dir’’ dedi.
Ntvmsnbc