Dört yaşındaki çocuğunuzla markete gittiniz. Alışverişinizi yapıp eve döndüğünüzde çocuğunuzun elinde ona satın almadığınız bir çikolata gördünüz. Pek çok anne-baba bu durumda ne düşüneceğine veya nasıl davranacağına karar veremeyebilir.
Eğer 4 yaşındaki çocuğunuz başkasına ait bir malı izinsiz alıyorsa bunu hırsızlık olarak görmemelisiniz. Her ne kadar çocuk başkasına ait bir şeye dokunmaması gerektiğini bilse bile neyin kime ait olduğunu tam olarak ayırt edemeyebilir. Ya da dünyada işlerin, alışveriş yapmak gibi, nasıl yürüdüğü hakkında tam bir bilgisi yoktur. Mesela, marketten annesi de pek çok şey almakta; ama bu sorun olmamaktadır; neden onun çok istediği çikolatayı alması sorun olsun ki!
Çocuğunuzun hırsız ya da yalancı olduğunu düşünmeyin
Çocuklar kendilerine verilen rolü çabuk benimserler. Sürekli yaramaz olduğu söylenen bir çocuk gerçekten yaramaz olur. Aynı şekilde çocuğunuza hırsız ya da yalancı yaftası vurursanız o şekilde davranmaya başlar. Bazı anne-babalar çocukları yalan söylediği için onları cezalandırır. Oysa şunu unutmamak gerekir, çocuk korkarsa daha çok yalan söyler. Kendisine ait olmayan bir şeyi aldığında çocuğunuzdan bunun için özür dilemesini istemeyin. Çünkü çocuk yanlış bir şey yapma niyetinde değildir, sadece ne yapması gerektiğini tam olarak anlayamamıştır.
Çocuğunuza iyi model olun
Çocuğunuzun dürüst yetişmesini istiyorsanız önce sizin dürüst olmanız gerekir. Ufak tefek dahi olsa çocuğunuza asla yalan söylemeyin. Bazen anne babalar çocuklarına istedikleri şeyleri yapmaları için vaatlerde bulunurlar. Mesela "eğer şimdi uyursan, uyanınca seni parka götüreceğim" gibi. Bu tip vaatlerde bulunduğunuz zaman muhakkak yerine getirin.
1- Çocuğunuza izinsiz aldıği şeyi iade etmesini öğretin
2- Bir malı nasıl alacağını ona gösterin
3- Çocuğunuzun aldığı şeyi iade etmekte geç kalmayın
4- Sorunu sadece konuşarak çözemeyebilirsiniz
Anne-çocuk diyalogu
Çocuğunuzun elinde çikolata gördünüz.
Bu çikolatayı kim verdi ya da nereden aldın?
Sokakta buldum ya da arkadaşım verdi!
Neden yalan söyledi?
Çocuğunuz kendini güvende hissetmediği için yalan söyledi.
Anne ne yapmalı?
Çocuğunuzun güvende olduğunu hissettirin: Benim için en önemli olan şey senin bana karşı dürüst olman. Yaptığın hatayı düzeltmen için sana yardımcı olabilirim; ama bana doğruyu söylemelisin. Ayrıca bana dürüst davranmazsan senin ne zaman doğru, ne zaman yalan söylediğini anlayamam. Bu durumda da hep şüphe içinde kalırım. Bir şey istediğinde isteksiz olurum.