Domuz Gribi ‘Tarihe Geçebilir’

Hastalıklar
İlk vakaları dört ay önce görülen, domuz gribi şimdiye kadar toplam 700 kişinin ölümüne neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı bu rakam, 6 Temmuz’dan bu yana ölü sayısının üçte iki...
EMOJİLE

İlk vakaları dört ay önce görülen, domuz gribi şimdiye kadar toplam 700 kişinin ölümüne neden oldu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı bu rakam, 6 Temmuz’dan bu yana ölü sayısının üçte iki oranında arttığını ortaya koyuyor.

Örgütün başkanı Margaret Chan, domuz gribinin birkaç bölgede birden yayılan en büyük salgın olarak tarihe geçebileceğini söylüyor.

Aslında pek çok domuz gribi vakası, hatta uzmanlara göre, hastalığa yakalananların yüzde 98’i herhangi bir tedavi görmeden bir hafta içinde iyileşebiliyor.

Ancak, hastalığa neden olan H1N1 virüsü halihazırda başka hastalıklara sahip olan kişiler üzerinde ölümcül etkide bulunabiliyor.

Hastalığın en hızlı yayıldığı ülkelerin başında ise İngiltere geliyor.

İngiltere’de durum

Amerika Birleşik Devletleri ve hastalığın ilk ortaya çıktığı Meksika’nın ardından, domuz gribinin en çok görüldüğü üçüncü ülke de yine İngiltere.

Ülkede yalnızca geçen hafta, 55 bin yeni domuz gribi vakası bildirildi.

Open University’den İmünoloji profesörü David Male ada ülkesi olması dolayısıyla şimdiye kadar birçok salgından uzak kalan İngiltere’nin, hava yoluyla taşımacılık nedeniyle, ada ülkesi olmanın getirdiği avantajı kaybettiğini söyledi.

Domuz gribi konusunda diğer Avrupa ülkelerinde de ciddi bir farkındalık olduğu biliniyor.

Buna rağmen İngiltere’de kesin olarak tespit edilmiş 10 bin civarında domuz gribi vakası olması varken, buna en yakın olan İspanya’da ise yalnızca bin kesinleşmiş vaka var.

Profesör David Male, rakamların İngilizler semptomları daha fazla bildirdiği için daha yüksek olduğunu düşünmediğini söyledi.

David Male bununla beraber, bu tip bir salgın başladığında, özellikle ilk aşamalarda, yayılma hızındaki küçük bir farkın bile vaka sayısı üzerinde çok ciddi etkide bulunabileceğini söyledi.

Male’e göre “İngiltere hastalığın seyri açısından diğer ülkelerden yalnızca bir ya da iki ay kadar ileride ve ileriki dönemlerde diğer ülkelerdeki artış hızı da İngiltere’yi yakalayabilir.”

Alınabilecek önlemler

Şimdiye kadar hükümetlerden, domuz gribine karşı önlemler konusunda çelişkili olduğu düşünülen pek çok açıklama yapıldı, özellikle de hamile olan ya da gebe kalacak kadınların kalabalık yerlere gidip gitmemeleri konusunda.

Profesör David Male ise domuz gribine yakalanmamak için kalabalığa girmemek gibi önlemlerin uygulanabilir olmadığı görüşünde.

İngiltere’de domuz gribi nedeniyle şimdiye kadar hemen hepsi başka hastalıkları da taşıyan toplam 29 kişi hayatını kaybettti.

Profesör David Male de, domuz gribinin İngiltere nüfusunun üçte birini etkileme olasılığı bulunduğunu söylüyor.

Ancak hastalığa yakalanan insanların çok büyük çoğunluğunun bunu hafif bir şekilde atlatacağı da vurgulanıyor.

İngiltere hükümeti de kış aylarında, domuz gribi salgınında 60 bine kadar ölüme hazırlandığını söylemişti.

Bu açıklamanın bir panik yaratmasının ardından bu rakamın bir tahmin değil, bir “en kötü durum senaryosu” olduğu söylenerek insanlar yatıştırılmaya çalışıldı.

Ülkede en yüksek risk grubunda ise beş ila 14 yaşındaki çocuklar var.

Londra’daki Imperial College’dan tıp uzmanları da, domuz gribine karşı bir aşı ulaşılabilir bir hale gelene kadar okulların kapalı tutulması çağrısında bulundu.

İngiltere hükümeti ise durumun o kadar da ciddi olduğunu düşünmüyor ve domuz gribine karşı halkı bilgilendirmek, bir telefon yardım hattı kurmak ve domuz gribine karşı ilaçların dağıtımı için merkezler kurmakla yetiniyor.

Domuz gribine yakalanan kişileri karantina altına almak ise İngiltere hükümetinin gündeminde yok.

Çin’de karantina

Karantina uygulamasını uygulamaya koyan ülkelerden biri ise karantinaya aldığı yüz öğrencinin bir kısmını bugün karantinadan çıkaran, Çin.

Pekin’den BBC muhabirimiz Chris Hogg, Çin’in karantina uygulamasına başvurmasını, bu ülkenin domuz gribini kontrol etmek için çok katı bir yaklaşıma sahip olması olarak açıklıyor.

Çin’deki uygulamaya göre, domuz gribine yakalanan biriyle temasta bulunanlar yedi gün karantina altında tutuluyor.

Çin vatandaşları evlerinde karantina altında tutulurken, yabancılar ise otellerde tutuluyor.

Çinli yöneticiler domuz gribinin ülkelerindeki seyrinin batı ülkelerine benzemesinden endişe ediyorlar. (Ntv)